- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Încep măsurătorile și pe canalul Bâstroe. Ministrul Transporturilor confirmă că Ucraina a aprobat cererea României

21 Mar, 14:50 • Bumbeneci Diana
Ucraina și-a dat acordul oficial pentru începerea măsurătorilor pe Canalul Bâstroe. Sorin Grindeanu anunță că încep oficial măsurătorile pentru a se putea afla adevărul.
Încep măsurătorile și pe canalul Bâstroe. Ministrul Transporturilor confirmă că Ucraina a aprobat cererea României

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Irinel Scrioşteanu a anunțat marți, 21 martie, că Ucraina și-a dat acordul pentru a măsura adâncimea canalului Bâstroe. Acest lucru a fost confirmat și de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Încep oficial măsurătorile pe Bâstroe

„S-a primit acceptul şi pentru Bâstroe şi pentru restul din Braţul Chilia care nu era încă măsurat, plus încă câteva devieri din Braţul Bâstroe, gen Solomonov, un canal care poate fi navigabil. În total, încă 65 de kilometri de canal şi braţ care vor fi măsurate în perioada următoare”, a declarat secretarul de stat.

El a precizat că ”s-a convenit că se vor folosi de data aceasta nave şi echipamente ucrainene, iar noi punem experţi la dispoziţie”.

”Este o chestiune de reciprocitate, cum am folosit pe Chilia, acolo unde braţul este comun, având în vedere că este teritoriu exclusiv ucrainean şi nu este graniţă comună pe aceste zone, mai sigur este să folosim navele şi echipamentele ucrainene”, a explicat oficialul din Ministerul Transporturilor.

Vezi și: Se numără orele până la începerea măsurătorilor pe Canalul Bâstroe. Scrioșteanu: „Comisia Europeană susţine demersul României”

Ministrul Grindeanu, despre lucrările pe Bâstroe
Ministrul Grindeanu, despre lucrările pe Bâstroe

De partea cealaltă, ministrul Sorin Grindeanu a salutat intenţia Ucrainei de a măsura adâncimea canalului Bâstroe.Într-o postare pe Facebook, el a transmis că ”după săptămâni întregi de controverse, este timpul să se facă lumină în această problemă bilaterală.

„Salut intenţia Ucrainei de a măsura adâncimea canalului Bâstroe! După săptămâni întregi de controverse este timpul să se facă lumină în această problemă bilaterală!”, a scris ministrul.

Sorin Grindeanu precizează că partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători la care noi să desemnăm un expert român.

Canalul Bâstroe
Canalul Bâstroe

”În prezent, avem un acord pentru măsurători care sunt efectuate de echipajele noastre pe braţul Chilia (partea ucraineană) între km 22 şi km 116. Partea română a solicitat acces pentru măsurători pe sectorul braţului Chilia cuprins între km 11 şi km 22, dar şi pe canalul Bâstroe”, a mai scris el.

Citește și: Sorin Grindeanu nu iartă ucrainenii! Ministrul Transporturilor este gata să facă dreptate în scandalul lucrărilor de dragare de pe Bâstroe și Chilia

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult