- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Oficial ne merge bine: Bucureștenii au o putere de cumpărare similară cu cei mai bogaţi spanioli. Cum arată harta puterii de cumpărare în Europa în 2022

31 Oct, 22:17 • Gabriela Andreescu
Anul trecut, un locuitor din Bucureşti avea în medie 13.850 de euro pe an ca putere de cumpărare, suma fiind cu 86% peste media naţională şi cu doar 8% sub media Europei.
Oficial ne merge bine: Bucureștenii au o putere de cumpărare similară cu cei mai bogaţi spanioli. Cum arată harta puterii de cumpărare în Europa în 2022

Bucureştiul este de departe cel mai dezvoltat punct de pe harta României, Capitala având o putere de cumpărare medie similară cu cea a celor mai bogaţi spanioli sau celor mai săraci francezi, potivit interpretării ZF a unei hărţi realizate de compania de cercetare de piaţă GfK.

Pe harta Europei, când vine vorba de puterea de cumpărare a locuitorilor fiecărei ţări în parte, România nu face notă discordantă în regiune. Mai exact, Polonia, Ungaria şi România sunt ţări cu o putere de cumpărare redusă, dar nu sunt cele mai sărace de pe Bătrânul Continent, cum e cazul Ucrainei, Republicii Moldova, Turciei (în majoritate), Albaniei sau altor state din Balcani, conform GfK. Harta e colorată în nouă culori diferite, tonuri ce pornesc de la albastru închis (cea mai mică putere de cumpărare) şi merg spre roşu-vişiniu (cea mai mare). Între aceste două extreme sunt însă alte şapte stadii ale bogăţiei, comentează sursa citată.

Puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în Europa în 2022 este de 16.344 EUR. Cu toate acestea, există diferențe extraordinare între cele 42 de țări: Liechtenstein, Elveția și Luxemburg au un potențial de cheltuieli semnificativ mai mare decât restul Europei, în timp ce puterea de cumpărare este cea mai scăzută în Kosovo, Moldova și Ucraina. Astfel, rezidenții micului stat Liechtenstein au de peste 43 de ori mai multă sumă disponibilă pentru cheltuieli și economii decât ucrainenii. Acestea sunt câteva dintre rezultatele studiului recent lansat „GfK Purchasing Power Europe 2022”.

Bucureștenii au o putere de cumpărare similară cu cei mai bogaţi spanioli
Bucureștenii au o putere de cumpărare similară cu cei mai bogaţi spanioli

Ce spune raportul despre România

România are un potențial de cheltuieli de 8.017 euro pe cap de locuitor în acest an. Aceasta este cu 51 la sută sub media europeană și îi plasează pe români pe locul 31.

Față de anul precedent, decalajul dintre județele cu putere de cumpărare mare și mică s-a mărit și mai mult în acest an. În top 10, Bucureştiul este în mod clar lider în domeniu cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.482 €. Aceasta înseamnă că locuitorii capitalei au cu peste 93 la sută mai multă putere de cumpărare decât media națională și de 3,6 ori mai mult decât locuitorii județului Vaslui, care are cea mai mică putere de cumpărare în ceea ce privește cheltuielile și economisirea. Aici, venitul net disponibil este de doar 4.728 EUR, ceea ce reprezintă aproximativ 53% din media națională.

Toate județele din primele 10 au o putere de cumpărare pe cap de locuitor peste medie. Cu un potențial de cheltuieli de 8.191 de euro pe locuitor, Prahova, pe locul zece, se apropie cel mai mult de media națională, dar este încă cu 2,2 la sută peste aceasta. Toate celelalte 32 de județe, care constituie mai mult de trei sferturi din toate județele, sunt sub media națională.

Majoritatea județelor din top 10 sunt la fel ca anul precedent, deși cu unele modificări în clasament. În 2022, Clujul a depășit Timișul pentru a trece pe locul doi cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 11.643 de euro, în timp ce județele Argeș și Arad și-au schimbat locurile în șapte și opt.

Citește și: Prognoză optimistă a Guvernului: salariu mediu în 2023 va ajunge la 4.200 de lei

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult