- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Prognoză optimistă a Guvernului: salariu mediu în 2023 va ajunge la 4.200 de lei

31 Oct, 22:10 • Russo George
Comisia Naţională de Prognoză a realizat un raport care va sta la baza rectificării bugetare din noiembrie, ce cuprinde date încurajatoare pentru economia României şi pentru români, printre care şi un salariu mediu 4.200 de lei.
Prognoză optimistă a Guvernului: salariu mediu în 2023 va ajunge la 4.200 de lei

Pe lângă estimările referitoare la salariul mediu, raportul Comisiei Naţionale de Prognoză mai menţionează inflaţia va scădea începând cu 2023, ajungând la 8% pe final de an, iar cursul se menţine sub 5 lei pentru un euro.

Previziuni chiar mai optimiste decât cele ale Guvernului României vin din partea FMI şi a Băncii Mondiale, dar toate prognozele arată că în continuare economia se va confrunta cu o inflaţie mărită, ceea ce va afecta puterea de cumpărare.

„Pentru anul 2023 se anticipează o decelerare a creşterii economice la 2,8%, în condiţiile în care efectele defavorabile ale actualului context geopolitic vor continua şi vor deveni mai vizibile la nivel european. După o încetinire a activităţii în primele două trimestre, aceasta se va relansa“, scriu reprezentanţii CNSP.

Pentru 2023, guvernul are una dintre cele mai optimiste prognoze, de plus 2,8%, în condiţiile în care Comisia Europeană susţine că România nu va avea o creştere mai mare de 2%. FMI şi Banca Mondială văd însă o creştere economică de peste 3% pentru România în 2023.

Citeşte şi: Europa este în criză! Inflația din zona euro a atins o valoare record de 10,7%

„Pentru anul 2023 se anticipează o decelerare a creşterii eco­no­mice la 2,8%, în condiţiile în care efectele defa­vora­bi­le ale actualului context geopolitic vor continua şi vor de­veni mai vizibile la nivel european. După o încetinire a acti­vi­tăţii în primele două trimestre, aceasta se va relansa sub in­fluenţa pozitivă a construcţiilor (+5,9%) şi a serviciilor (+3%), în condiţiile de oportunitate legate de exploatarea re­surselor naţionale şi intrările de fonduri europene“, mai scrie CNSP.

Potrivit sursei citate, inflaţia ar urma să stagneze anul acesta şi să scadă anul viitor, la finalul căruia va ajunge la 8%. Salariul mediu net pe 2022 va fi fost la o medie de 3.800 de lei/lună la final de an, ca în 2023 să crească la o medie de 4.235 de lei lunar.

„Îngrijorător este faptul că pentru Germania se aşteaptă o scădere a economiei cu 0,3%. Şi OCDE estimează pentru zona euro o creştere modestă de numai 0,3%, cu riscuri de contracţii economice în mai multe economii europene în lunile de iarnă (economia Germaniei se aşteaptă să scadă cu 0,7% în 2023, după un avans estimat la 1,2% în acest an)“, mai notează CNSP, la categoria evoluţiilor externe care pot influenţa economia României.

Citeşte şi: Eurostat: România este pe locul patru în Europa la creşterea preţului energiei electrice