- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Olanda trimite avioane F-16 în România. Anunțul făcut de Ministerul Apărării Naționale

16 Apr, 13:48 • Amarie Giorgiana
Trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor ajunge în România. Aparatele vor fi puse la dispoziția Centrului european de instruire F-16 și vor fi folosite în cadrul programelor dedicate piloților, pentru operarea acestui tip de avion de luptă, a informat marți MApN.
Olanda trimite avioane F-16 în România. Anunțul făcut de Ministerul Apărării Naționale

3 aeronave F-16 urmează să ajungă în România, a informat marți Ministerul Apărării Naționale.

Aparatele vor fi puse la dispoziția Centrului european de instruire F-16 și vor fi folosite în cadrul programelor dedicate piloților, pentru operarea acestui tip de avion de luptă, potrivit Antena 3 CNN.

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, se va întâlni miercuri, în Baza Aeriană 86, din județul Călărași, cu omologul său din Regatul Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren.

Citește și: Se construiește un nou drum de mare viteză în România. Au apărut primele hărți

Conform unei înțelegeri anunțate anul trecut, România s-a implicat în efortul internațional menit să ajute Ucraina să se doteze cu aparate F-16 și să dispună de piloți capabili să piloteze astfel de aparate.

România a pus la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, în timp ce Forțele Aeriene Regale din Țările de Jos au pus la dispoziție aeronave F-16, iar compania Lockheed Martin și-a asumat rolul de a asigura instructorii și mentenanța

Ucraina ar urma să primească anul acesta avioane F-16 din partea unor state între care Olanda, Danemarca și Norvegia. În același timp, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene din Ucraina a susținut recent că pregătirea piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16 este deja în etapa finală.