- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Olandezii s-au decis! Vor accepta aderarea României și a Croației în spațiul Schengen! Pe bulgari, însă, tot nu îi vor, din cauza criminalității organizate mari

02 Dec, 19:32 • Gabriela Andreescu
La şedinţa sa desfăşurată vineri, guvernul olandez a analizat posibila extindere a spaţiului Schengen inclusă pe agenda reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie, analiză în urma căreia a hotărât să-şi dea acordul numai pentru admiterea României şi a Croaţiei
Olandezii s-au decis! Vor accepta aderarea României și a Croației în spațiul Schengen! Pe bulgari, însă, tot nu îi vor, din cauza criminalității organizate mari

Ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra a declarat presei că ”încă este prea devreme” pentru a accepta aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, iar Olanda va face o nouă evaluare în vederea susţinerii acestui pas numai atunci când se va dovedi că Bulgaria este un stat constituţional capabil să combată corupţia şi criminalitatea organizată.

Guvernul olandez a decis că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei, întrucât consideră că această ţară nu întruneşte condiţiile necesare.

Potrivit premierului olandez Mark Rutte această nouă evaluare va fi efectuată ”probabil anul viitor” şi a atras atenţia că, la momentul actual, există în continuare preocupări asupra controlului graniţelor, întrucât ”există, teoretic, riscul iniţierii unui flux migrator printr-o ţară” anume, astfel că doreşte ca mai întâi să fie exclusă posibilitatea trecerilor ilegale ale frontierei Schengen în Bulgaria.

La rândul său, secretarul de stat olandez Eric van der Burg a spus că nu ştie dacă ţara sa este singura membră a spaţiului Schengen care va vota împotriva aderării Bulgariei, dar nici nu vede o problemă în asta.

„Dacă toate celelalte persoane sunt de acord cu ceva nu înseamnă că şi noi trebuie să fim la fel. Nu aşa funcţionează lucrurile”,a argumentat oficialul olandez, cu referire la faptul că decizia primirii unei noi ţări în spaţiul Schengen necesită o decizie unanimă a ţărilor deja membre în acest spaţiu european de liberă circulaţie.

Citește și: Parchetul European a pus ochii pe cei care încalcă sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei. Instituția condusă de Koveși va putea aplica pedepse de până la 5 ani de închisoare

”Există persoane în Europa care fac presiuni asupra noastră, dar în acelaşi timp noi putem rezista presiunii. Este simplu: dacă respecţi acordurile şi criteriile, eşti binevenit în Schengen”, a concluzionat Eric van der Burg.

Aflarea veștii despre acceptarea intrarii României în spațiul Schengen de către Olanda a stârnit reacții prompte din partea oficialilor români

 

Oficialii români au reacționat prompt la aflarea veștii despre acceptul Olandei pentru intrarea României în Schengen
Oficialii români au reacționat prompt la aflarea veștii despre acceptul Olandei pentru intrarea României în Schengen

„Salut recunoaşterea de către Guvernul olandez a pregătirii României pentru a se putea alătura Schengen ca un pas cheie către atingerea acestui obiectiv, făcut posibil prin dialog şi cooper are. Olanda este un partener de preţ al ţării noastre. Suntem hotărâţi să continuăm să lucrăm împreună”, a scris Nicolae Ciucă, într-un mesaj in limba engleză pe Twitter.

 

La rândul său, Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a salutat  decizia Guvernului Olandez

„Salut în mod deosebit evaluarea şi poziţia pozitive ale Guvernului olandez de azi în favoarea aderării României la Schengen. E rezultatul dialogului intens din ultima perioadă şi al pregătirii noastre tehnice foarte bune. Mulţumesc colegului meu ministrul Wopke Hoekstra pentru tot sprijinul”, a scris şi Bogdan Aurescu, într-un mesaj pe Twitter.

Citește și: Dacia Spring a fost desemnată cea mai eficientă mașină electrică din Europa! Cu un consum mediu de 18,5 kWh/100 km și o autonomie de 180 km, a bătut Tesla Model 3!

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult