- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Oportunități inedite pentru România: anumite fabrici din Ucraina și Rusia se vor reloca în țara noastră, potrivit Asociației Marilor Consumatori din Energie

01 Nov, 17:06 • Fundeanu Madalina
Fabrici din Ucraina și Rusia ar putea să se relocheze în România. Acest lucru ar reprezenta o mare oportunitate pentru țara noastră.
Oportunități inedite pentru România: anumite fabrici din Ucraina și Rusia se vor reloca în țara noastră, potrivit Asociației Marilor Consumatori din Energie

Pe lângă criza prin care trece industria mare din România, datorată „exploziei” prețurilor la energie, ABIEC (Asociația Marilor Consumatori din Energie) arată și că există oportunități pentru România, ce se pot întâmpla imediat. Astfel, pe termen foarte scurt, industrii întregi și fabrici ar putea să se relocheze aici din Ucraina și Rusia, din pricina războiului care se duce între cele două țări și a sancțiunilor impuse rușilor, conform Economedia.

Fabrici din Ucraina și Rusia s-ar putea reloca în România

Astfel, fertilitatea solului și proxima intrare în Sistemul Național a gazelor din Marea Neagră ar putea face din țara noastră o destinație predilectă pentru industria chimică, a fertilizatorilor, care este una de importanță sistemică, nu numai pentru țara noastră, ci pentru toată Europa.

„România este foarte bine poziționată atât pe axa logistică est-vest cât și pe cea nord-sud, ceea ce poate facilita activitățile de comerț exterior folosind accesul la Marea Neagră și coridoarele de transport europene.

România are potențialul de a reloca producția industrială care se mută din Rusia și (temporar) din Ucraina. Calitatea ridicată a solurilor agricole și diversitatea faunei din România beneficiază de producția de îngrășăminte și fertilizatoare a industriei chimice. Explorările din Marea Neagră vor genera suficiente resurse de gaze pentru a acoperi consumul intern al României pe mai mulți ani”, a punctat ABIEC.

Te-ar putea interesa și: Pe când odată era „croitorașul” Europei, România nu mai dispune de fabrici autentice. Peste 1.200 de firme și 10.000 de salariați au dispărut!

fabrici din Ucraina
fabrici din Ucraina

Solicitarea membrilor ABIEC către autorități sunt de a începe imediat măsuri de salvare a industriei, atât cât mai este ea. Iar soluții și bani ar exista.

„Compensarea costurilor excesive cu energia pentru anii 2022 și 2023, pe baza consumului actual sau cel anterior (dinaintea crizei energetice). Ajutoare pentru decarbonizarea proceselor de producție industrială și pentru investiții în eficiența energetică – planificate sau efectuate (pentru a reduce gradul excesiv de îndatorare acumulat făcând investiții in condiții economice foarte dificile).

Compensarea costurilor de conservare si redeschidere a unor linii de producție închise din cauza costurilor excesive ale energiei. Definirea unor scheme de suport complementare specifice, adresate marilor consumatori industriali, pentru a stimula investițiile noi în producție, prin alocarea unor bugete dedicate din fondurile disponibile (Fondul de Modernizare, realocarea Fondurilor Europene neutilizate în anii precedenți, bugetul de stat)”, a relevat studiul.

Printre aceste companii se numără Alro Slatina, ArcelorMittal Hunedoara, Liberty Galați, TenarisSilcotub, Saint-Gobain România, Romcim, Azomureș și BA Glass România. Aceste companii au un consum de energie de peste 10% din totalul produs în țara noastră, conform sursei citate.

Vezi și: Investiții masive! Terenurile fostelor fabrici comuniste așteaptă undă verde!