- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Oracle România vrea să reducă o treime din suprafața sa de birouri. Cel puțin 1.400 de corporatiști vor pleca din Pipera

19 Dec, 11:45 • Gabriela Andreescu
Gigantul american Oracle, cu sediul în Pipera, cel mai mare pol de birouri din București, analizează varianta reducerii cu cel puțin o treime a suprafeței de birouri ocupate de cei peste 4.300 de angajați ai săi. O astfel de măsură ar afecta cel puțin 1.400 din angajații săi, care nu vor mai fi nevoiți să se prezinte la birou în fiecare zi.
Oracle România vrea să reducă o treime din suprafața sa de birouri. Cel puțin 1.400 de corporatiști vor pleca din Pipera

Planul se înscrie în tendința generală de restrângere a activității corporațiilor în spații mai mici, pe măsură ce munca de acasă devine o normă, în special în rândul companiilor din domeniul IT, scrie profit.ro. Pe lângă precedentul stabilit de BCR, o asemenea mișcare transmite un semnal puternic negativ pe piața de birouri, unde proprietarii de asemenea spații vor trebui să își regândească strategiile din temelii.

Oracle intenționează să renunțe la cel puțin o treime din birourile sale din România

Gigantul american este o adevărată forță pe piața de birouri din România. Angajații Oracle România lucrează în Oregon Park, unde corporația are închiriat cel mai mare spațiu: 20.000 de metri pătrați închiriați din 2015 și încă 5.000 de metri pătrați adăugați în 2018, în Floreasca Park, unde are o clădire întreagă de circa 20.000 de metri pătrați încă din 2012, și în Sky Tower, unde ocupă nouă etaje și o suprafață de 10.400 de metri pătrați, contract reînnoit în 2016 și care urmează să expire în 2024, mai informează sursa citată.

Toate cele trei sedii sunt concentrate în jurul pasajului Pipera din nordul Bucureștiului. Însă, conform surselor  profit.ro, Oracle intenționează să renunțe la cel puțin 20.000-30.000 de metri pătrați din birourile ocupate astăzi în București. În urma unei asemena mutări de anvergură, compania ar putea rămâne cu doar 16.000 de metri pătrați, echivalentul unei reduceri de 70% a spațiului închiriat.

Mai multe surse din piața imobiliară spun că americanii ar vrea să renunțe cu totul la birourile din Sky Tower și să își consolideze activitatea într-un singur parc: fie Oregon Park, fie Floreasca Park. O decizie definitivă nu ar fi fost încă luată.

Floreasca Park este deținut de gigantul chinez Fosun, iar Sky Tower este în proprietatea grupului austriac Raiffeisen Property Holding International.

Cel puțin 1.400 de angajați Oracle vor părăsi sediile din Pipera
Cel puțin 1.400 de angajați Oracle vor părăsi sediile din Pipera

Citește și: Modificare uriașă la LIDL! Ce se va întâmpla de astazi cu toate etichetele produselor Pilos. Marcile proprii ale retailerului suferă modificări importante!

Planul se înscrie în tendința generală de restrângere a activității corporațiilor în spații mai mici, pe măsură ce munca de acasă devine o normă. Un precedent în acest sens a fost stabilit de BCR, care a renunțat la peste un sfert din birourile sale centrale din București.

În cazul concretizării unei astfel de decizii, proprietarii de spații de birouri vor simți două amenințări importante: pe de o parte valoarea imobilelor lor scade dacă firme cu reputație decid că plece la finalul contractului, iar pe de altă parte se tem că firmele care subînchiriază se vor aștepta ca, după expirarea contractului, să primească direct de la proprietar o chirie comparabilă. Deocamdată, însă, cererea pentru ofertele de subînchiriere s-a dovedit aproape inexistentă pe piața din România.

Oracle a început încă din această vară să concedieze angajați în Statele Unite, în cadrul unui plan de restructurare la nivel global pentru reducerea cheltuielilor. Presa străină a relatat că gigantul american, pentru care lucrează circa 143.000 de angajați, se gândește să elimine mii de locuri de muncă la nivel global cu scopul unor reduceri de costuri de până la 1 miliard de dolari.

Fondată în urmă cu 45 de ani, Oracle este a doua mare companie de software din lume în funcție de venituri și capitalizare, după Microsoft. Compania are birouri în 145 de țări și peste 170.000 de angajați. În România, Oracle este prezentă cu trei subsidiare, cu aproximativ 4.300 de angajați în total.

Citește și: 80% din bucureșteni au o părere proastă despre Nicușor Dan. Ce altceva îi enervează pe locuitorii Capitalei

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult