- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Orașele din România care vor avea spitale noi de urgență. Marcel Ciolacu anunță o investiție de aproape 7 miliarde de lei

28 Feb, 11:24 • Adrian Popovici
Două orașe din România sunt pe cale să primească un spitale de urgență noi. Contractele pentru demararea lucrărilor au fost semnate de către autorități. În cadrul ceremoniei de semnare care a avut loc miercuri, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au fost prezenți. Proiectele vizate sunt Spitalul Regional de Urgență Iași și Spitalul Regional de Urgență Cluj.
Orașele din România care vor avea spitale noi de urgență. Marcel Ciolacu anunță o investiție de aproape 7 miliarde de lei

Premierul Marcel Ciolacu a oficializat semnarea documentelor pentru a da startul lucrărilor la spitalele regionale din Iași și Cluj. El a exprimat o oarecare reticență în a mai discuta despre aceste spitale, dat fiind că toți politicienii au făcut deja referiri la ele, însă subliniază faptul că semnarea actelor a avut loc, fondurile sunt disponibile și lucrările vor începe în curând. Costul spitalelor regionale din Iași și Cluj este estimat la 1,5 miliarde de euro, acestea fiind finanțate prin PNRR și trebuie să fie finalizate până în 2026, transmite Știri pe surse.

„Când e vorba de construcții de infrastructură mai ales în sănătate e un moment de mândrie. O spun fără nicio reținere, ca și prim-ministru e normal să fiu mândru, dar parcă am o jenă de a mai vorbi încă o dată despre spitalele regionale.

De 15 ani toți politicienii din România, toate Guvernele, toți miniștrii sănătății au vorbit și și-au pus în oferta electorală cele trei spitale regionale, de la Iași, Cluj și Craiova. Parcă este un moment când îi văd și pe reprezentanții constructorilor, e un moment care pare un pic ireal”, a transmis Marcel Ciolacu.

Te-ar putea interesa și: Soluţiile Guvernului pentru reducerea deficitului de personal medical din spitale. Marcel Ciolacu anunță deblocarea a peste 2.000 de posturi în domeniul sanitar şi asistenţă socială

Marcel Ciolacu: Procedurile pentru spitalul regional Craiova vor fi gata în curând

Marcel Ciolacu a declarat că procedurile pentru Spitalul regional de la Craiova vor fi finalizate în săptămâna următoare. El a menționat că aceste proceduri au fost parcurse integral, inclusiv posibile contestații, fapt obișnuit în contextul românesc, și că semnarea pentru construcția a două spitale regionale, la Cluj și la Iași, a avut loc în sfârșit. Conform înțelegerilor, urmează ca în săptămâna viitoare să se încheie procedurile și pentru Spitalul regional de la Craiova.

„Au parcurs toate procedurile, cred că ați avut și contestații, nu știu, ar fi fost culmea în România să nu existe contestații, și în sfârșit am semnat construcția la două spitale regionale, la cel de la Cluj și la cel de la Iași. Urmează, din câte am înțeles, săptămâna viitoare să se închidă procedurile și la Spitalul regional de la Craiova”, a adăugat Marcel Ciolacu.

El menționează că suma investită în spitalele din Cluj și Iași ajunge la aproximativ 7 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 1,5 miliarde de euro, fonduri alocate prin PNRR. Totuși, el subliniază că termenul de implementare este destul de strâns: „Avem termen de implementare la PNRR până în anul 2026”.

Citește și: Situație financiară tragică pentru spitalele din România! Pacienţii sunt nevoiţi să îşi cumpere singuri medicamente