- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Soluţiile Guvernului pentru reducerea deficitului de personal medical din spitale. Marcel Ciolacu anunță deblocarea a peste 2.000 de posturi în domeniul sanitar şi asistenţă socială

22 Feb, 19:07 • Fundeanu Madalina
Marcel Ciolacu a anunțat deblocarea a peste 2.000 de posturi în domeniul sanitar şi asistenţă socială. Guvernul continuă să aducă soluţii pentru reducerea deficitului de personal medical din spitale.
Soluţiile Guvernului pentru reducerea deficitului de personal medical din spitale. Marcel Ciolacu anunță deblocarea a peste 2.000 de posturi în domeniul sanitar şi asistenţă socială

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat în ședința de Guvern de joi, 22 februarie 2024, deblocarea a 2.000 de posturi în domeniul sanitar şi asistenţă socială, menţionând că Guvernul continuă să aducă soluţii pentru reducerea deficitului de personal medical din spitale, potrivit gov.ro.

Marcel Ciolacu anunță deblocarea a peste 2.000 de posturi în domeniul sanitar şi asistenţă socială

„În ședința de astăzi vom lua măsuri care vizează domenii prioritare, cum ar fi sănătatea, agricultura, transporturile sau economia.

În primul rând, continuăm să venim cu soluţii pentru a reduce deficitul de personal medical din spitalele din subordinea autorităţilor locale.

În urma discuţiilor avute, atât cu Ministerul Sănătăţii, cât şi cu sindicatele, am decis să deblocăm peste 2.000 de posturi în domeniul sanitar şi asistenţă socială”, a afirmat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

Potrivit premierului, Guvernul îşi propune anul acesta să atragă aproape 10.000 de noi medici, asistente, infirmiere şi personal sanitar în spitale.

„Astfel, după decizia pe care am luat-o în luna ianuarie, când am deblocat 7.600 de posturi, putem spune că pentru anul acesta ne propunem să atragem aproape 10.000 de noi medici, asistente, infirmiere şi personal sanitar în spitalele publice şi asistenţă socială”, a menţionat Marcel Ciolacu.

El a arătat că „acest lucru va însemna servicii mai bune pentru pacienţi, dar şi o presiune mai mică pentru personalul medical actual din spital”.

Citește și: O nouă ședință de Guvern joi, 22 februarie. Se vor aproba 2.226 de posturi în sănătate și asistență socială din instituțiile locale

sistem sanitar
domeniul sanitar

Guvernul aprobă un memorandum pentru organizarea de concursuri sau examene

De asemenea, Guvernul aprobă, prin intermediul unui memorandum, organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea a 2.226 de posturi vacante sau temporar vacante din sectorul sănătății și asistenței sociale din cadrul instituțiilor publice locale.

În cadrul memorandumului sunt propuse spre aprobare următoarele:

  • 706 posturi pentru medici. Acestea reprezintă 100% din numărul total solicitat;
  • 45 de posturi pentru alt personal de specialitate medicosanitar cu studii superioare (asistenți sociali, farmaciști, biologi, biochimiști, fizicieni, kinetoterapeuți, psihologi, ingineri, tehnicieni de radiologie și imagistică etc.), echivalent cu 30% din numărul total solicitat, respectiv 88 de posturi;
  • alte 5 posturi pentru personal de cercetare, reprezentând 30% din totalul solicitat de posturi, adică 7;
  • 746 de posturi pentru asistenți medicali, reprezentând 50% din totalul solicitat, adică 1.448.

Același memorandum propune ocuparea prin concurs a:

  • 72 de posturi pentru alt personal cu studii medii (registratori medicali, statisticieni medicali etc.), reprezentând 30% din totalul solicitat, respectiv 167 de posturi;
  • 470 de posturi pentru personal auxiliar (îngrijitoare, brancardieri, infirmiere, băieși etc.), reprezentând 30% din cele 1.445 de posturi solicitate;
  • 75 de posturi pentru personal TESA, echivalent cu 30% din totalul solicitat de posturi, adică 180;
  • 107 posturi pentru muncitori și personal de deservire, reprezentând 30% din cele 280 de posturi solicitate.

Vezi și: Spor de doctorat. Cine primeşte 50% în plus la salariu fără să mai fie verificat anual