- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Ordonanța de Urgență pe energie a fost aprobată de Senat. Guvernul anunță ce români vor avea facturi mai mici. Bisericile, Metrorex și farmaciile, primele pe listă

27 Sep, 19:33 • Bumbeneci Diana
Vești bune pentru români. Ordonanța de Urgență pe energie a fost aprobată de Senat. În acest sens, anumiți consunatori vor beneficia de prețul plafonat la energie.
Ordonanța de Urgență pe energie a fost aprobată de Senat. Guvernul anunță ce români vor avea facturi mai mici. Bisericile, Metrorex și farmaciile, primele pe listă

Ordonanța de Urgență pe energie a fost aprobată de Senat, în această după-amiază. Mai mulți români vor putea beneficia de prețul plafonat. Compensarea se va aplica și la consumul actual al românilor, mai anunță autoritățile.

Ordonanța de Urgență pe energie a fost aprobată

Senatul a adoptat în această după-amiază ordonanța care va ajuta românii, OUG 119/2022. Este vorba despre documentul de lege ce face referire la plafonarea și compensarea prețurilor la energie electrică. În acest sens, a fost majorată lista românilor care beneficiază de preț plafonat pentru consumul realizat până la 31 august 2023.

În situația consumatorilor casnici, plafonarea se raportează la cel mai avantajos consum – de anul trecut sau de anul acesta. Pentru actuala ordonanță dezbătură astăzi, au fost înregistrate 84 de voturi „pentru” și 36 de abțineri.

Principalele reglementări ale ordonanței fac referire la acordarea plafonării pentru populație, se raportează atât la consumul de anul trecut, cât și la consumul de anul acesta, iar familiile cu cel puțin trei copii la școală nu vor avea limită de consum pentru plafonare.

Ca o altă noutate, prin ordonanța de astăzi se decide ca Metrorex, farmaciile și bisericile să aibă parte de plafonare. Potrivit ordonanței adoptate marți la Senat, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 0,68 lei/kWh, inclusiv TVA, pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 0 – 100 KWh și maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar este de maximum 255 kWh.

Te-ar mai putea interesa și: Programul Casa Verde 2022. Cum pot românii să obțină 60.000 de lei de la stat pentru panourile fotovoltaice și să scape de facturile la energie

Senatul a mai decis că de un preț plafonat pentru energie electrică vor beneficia atât consumatorii casnici care în anul 2021 au avut un consum mediu lunar mai mic de 300 KWh, dar și cei care, chiar dacă anul trecut au avut un consum mediu lunar mai mare de 300 KWh, anul acesta economisesc și se încadrează în plafoanele stabilite.

Prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh în cazul clienților casnici și maximum 0,37 lei/kWh pentru clienții noncasnici, relatează Agerpres.

Ordonanța de Urgență pe energie a fost aprobată de Senat. Guvernul anunță cine va beneficia de prețul plafonat
Ordonanța de Urgență pe energie a fost aprobată de Senat. Guvernul anunță cine va beneficia de prețul plafonat

Conform amendamentelor adoptate de Senat, printre beneficiarii din mediul economic și din instituțiile publice pentru care energia electrică se facturează cu maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, se numără întreprinderile mici și mijlocii, operatorii ce prestează/furnizează serviciile de utilități publice, inclusiv Metrorex SA, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, parcurile științifice și tehnologice, întreprinderile publice care administrează sau gestionează investiții în domeniul sportului, administratorii parcurilor industriale, producătorii și distribuitorii de medicamente, farmaciile care utilizează lanț de frig, lăcașurile cultelor recunoscute oficial în România.

Un alt amendament luat în considerare astăzi este cel pentru energie și economică, stabilind astfel 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus. Această sumă este decisă pentru întreg consumul realizat clienții casnici care au în întreținere cel puțin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ. Acest preț de consum va fi și pentru românii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declarației pe propria răspundere.

 „Începând cu 1 septembrie 2022, producătorii de energie electrică, prin contracte bilaterale negociate direct, au obligația să vândă minim 70% din energia electrică disponibilă în producție proprie doar furnizorilor de energie electrică care au în portofoliu clienți finali, destinată exclusiv pentru consumul acestora. (…)

Furnizorii care au un portofoliu clienți finali reprezentând minim 100.000 de locuri de consum și au un consum în anul anterior de minim 500 GWh au obligația de a încheia contracte la termen de minimum trei ani, cu livrare mai mare de un an, care să acopere minim 70% din cantitatea furnizată în 2021. Clienții finali mari de energie vor încheia contracte la termen de cinci ani care să acopere minim 40% din consumul anual realizat în 2021”, stipulează un alt amendament adoptat de Senat, privind ordonanța de astăzi.

Ordonanța va fi dezbătută de Camera Deputaților. Aceasta din urmă este for decizional.

Mai poți citi: Hotărâri radicale privind dublarea alocațiilor. Ce bani vor primi românii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult