- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Părinții care nu își trimit copiii la școală vor primi amenzi usturătoare. Unde vor fi aplicate aceste sancțiuni

31 Jan, 19:28 • Cornel Ghimeșan
Părinții care pun în pericol educația copiilor și nu îi trimit la școală vor fi amendați în Craiova. Asta după ce toate unitățile școlare au primit o adresă prin care au fost informate că agenții de poliție vor fi imputerniciți să aplice amenzi părințiilor care nu asigură copiilor condițiile necesare pentru a-și urma parcursul școlar până la finalizarea studiilor din învățământul obligatoriu.
Părinții care nu își trimit copiii la școală vor primi amenzi usturătoare. Unde vor fi aplicate aceste sancțiuni

Părinții care nu își trimit copiii la școală vor primi amenzi usturătoare. În România, învățământul obligatoriu este de 10 clase, potrivit Legii Educației. Acum, părinții care nu își vor trimite copii la școală vor putea fi amendați sau obligați la muncă în folosul comunității, potrivit Gazeta de Sud.

Citește și Strategie de milionar. Dave Fishwick nu lasă nici 1 euro copiilor pentru a-i forţa să muncească

Părinții care nu își trimit copiii la școală vor primi amenzi usturătoare

Recent, toate unitățile școlare din Craiova au primit o adresă prin care au fost informate că agenții de poliție vor fi imputerniciți să aplice amenzi părințiilor care nu își trimit copii la școală și nu le asigură condițiile necesare pentru a-și urma parcursul școlar până la finalizarea studiilor din învățământul obligatoriu.

Reprezentanții Primăriei Craiova au transmis că amenziile aplicate pot varia între 100 și 1000 de lei, însă în aceste momente este luată în calcul și munca în folosul comunității. În cazul elevilor care studiază la unitățile de învățământ din oraș, însă au domiciliul în altă localitate, școlile vor fi obligate să informeze unităţile administrativ-teritoriale (U.A.T) pe raza cărora au domiciliul familiile elevilor respectivi.

Aceștia au transmis că decizia a fost luată în conformitate cu Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar (ROFUIP), iar în cazul în care există elevi care absentează, consiliul de administrație al unității de învățământ trebuie să sesizeze Poliția Locală cu privire la aceștia.

„Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor contravenţionale se realizează de către Poliția Locală, la sesizarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. Până la acestă dată, nu s-a primit nicio sesizare în acest sens”, a declarat Marina Andronache, şef Serviciu Imagine din cadrul Primăriei Craiova.

Potrivit ROFUIP, „prezenţa elevilor la fiecare oră de curs se verifică de către cadrul didactic, care consemnează, în mod obligatoriu, fiecare absenţă. Absenţa se consemnează în catalog doar în cazul în care elevul nu este prezent la ora de curs şi nu poate fi folosită drept mijloc de coerciţie”.

Noul regulament mai prevede că „Părintele sau reprezentantul legal al antepreşcolarului/preşcolarului sau al elevului din învăţământul obligatoriu are obligaţia de a-l susţine pe acesta în activitatea de învăţare desfăşurată, inclusiv în activitatea de învăţare realizată prin intermediul tehnologiei şi al internetului, şi de a colabora cu personalul unităţii de învăţământ pentru desfăşurarea în condiţii optime a acestei activităţi”.

„Frecventarea învăţământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvenţă la 18 ani. Persoanele care nu au finalizat învăţământul obligatoriu până la această vârstă şi care au depăşit cu mai mult de trei ani vârsta clasei îşi pot continua studiile, la cerere, şi la forma de învăţământ cu frecvenţă, cursuri serale sau la forma cu frecvenţă redusă”, se arată în regulament.

Foarte important de precizat este faptul că un procent destul de mare dintre elevii înscriși la unitățile de învățământ din Craiova au domiciliul în alte localități sau chiar în afara județului. În acest caz autoritățile spun că amenzile nu vor mai fi aplicate de Poliția Locală din Craiova, ci vor fi informate UAT-urile respective, iar sancțiunile vor fi aplicate la nivel local.

„În cazul elevilor care domiciliază în afara Craiovei, unitățile de învățământ sesizează U.A.T-urile respective în vederea aplicării sancțiunilor”, a precizat Marina Andronache, şef Serviciu Imagine din cadrul Primăriei Craiova.

Citește și România a investit în decembrie 1,02 miliarde de lei pentru alocațiile copiilor

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult