- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pas major pentru Autostrada Unirii. Cristian Pistol: „6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru finalizarea lucrărilor de construcție”

15 Mar, 18:26 • Bumbeneci Diana
Autostrada Unirii este tot mai aproape de realitate. A8 va avea 304 kilometri.
Pas major pentru Autostrada Unirii. Cristian Pistol: „6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru finalizarea lucrărilor de construcție”

Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol a transmis, în cursul zilei de azi, că A8 – Autostrada Moldovei – se apropie de începerea construcţiei în acest an.”Astăzi am solicitat emiterea Ordinului de Începere pentru proiectarea secţiunii de autostradă Târgu Mureş – Miercurea Nirajului (24,4 km).

Pas major pentru Autostrada Unirii

Astfel faza de proiectare a acestui obiectiv va începe în data de 31 mai 2024, după finalizarea procedurilor administrative necesare”, a swcris, vineri, pe Afcebook, Cristian Pistol.

Acesta anunţă că antreprenorul NUROL INSAAT VE TICARET A.S, are la dispoziţie 6 luni pentru proiectare şi 24 de luni pentru finalizarea lucrărilor de construcţie a secţiunii A8 finanţată prin PNRR.

”Acest contract, în valoare de 2,46 miliarde de lei (fără TVA), presupune inclusiv cinstrucţia drumului de legătură dintre A8 şi A3 în lungime de 2,4 km. Pe traseul secţiunii Târgu Mureş – Miercurea Nirajului vor fi construite inclusiv 36 de poduri, pasaje şi viaducte, dintre care un pasaj cu o lungime de 256 de metri”, a mai scris Pistol.

A8 (AutostradaUnirii) va avea o lungime de aproximativ 304 km şi este formată din secţiunile Târgu Mureş – Târgu Neamţ şi Târgu Neamţ-Iaşi – Ungheni.

Autostrada Unirii (A8)
Autostrada Unirii (A8)

,,A8 (Autostrada Unirii) se apropie de începerea construcției în acest an !
Astăzi am solicitat emiterea Ordinului de Începere pentru proiectarea secțiunii de autostradă Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (24,4 km).
Astfel faza de proiectare a acestui obiectiv va începe în data de 31 mai 2024, după finalizarea procedurilor administrative necesare.

Antreprenorul NUROL INSAAT VE TICARET A.S, are la dispoziție 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru finalizarea lucrărilor de construcție a secțiunii A8 finanțată prin PNRR Acest contract, în valoare de 2,46 miliarde de lei (fără TVA), presupune inclusiv cinstrucția drumului de legătură dintre A 8 și A 3 în lungime de 2,4 km. Pe traseul secțiunii Târgu Mureș – Miercurea Nirajului vor fi construite inclusiv 36 de poduri, pasaje și viaducte dintre care un pasaj cu o lungime de 256 metri. ” – Cristian Pistol.

Recent, Asociația Moldova vrea Autostradă făcea un apel către CNAIR pentru emiterea rapidă a ordinului pentru proiectare :

,,APEL CATRE CNAIR: ELIBERATI ORDINUL DE INCEPERE A LUCRARILOR PE A8 LOTUL TG-MURES-MIERCUREA NIRAJULUI !

Desi timpul este un factor presant in contextul termenelor asumate de Romania prin PNRR, desi contractul pentru lotul Tg-Mures-Miercurea Nirajului al Autostrazii A8 a depasit termenul limita de 31.12.2023, fiind semnat cu intarziere abia in data de 16.02.2024, desi constructorul a anuntat disponibilitate si o mobilizare majora pentru contractele de executie pe care le are in Romania, constatam ca in continuare Ordinul de Incepere a Lucrarilor intarzie sa apara.

In contextul unei intarzieri absolut inexplicabile de 4 luni de zile pentru emiterea acestui OIL pe celalalt tronson al A8 finantat prin PNRR (Motca-Leghin), pentru ca aceste tergiversari si intarzieri in derularea etapelor procedurale duc la pericoul ratarii absorbtiei integrale a fondurilor alocate, solicitam CNAIR sa actioneze de indata si sa elibereze Ordinul de Incepere a Lucrarilor pentru lotul Tg-Mures-Miercurea Nirajului al Autostrazii A8 ! ” -Comunicat Asociația Moldova vrea Autostradă.

Ai mai putea citi : Tichete sociale de Paște 2024: Cereri deschise în diverse regiuni din România

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult