- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Peste 1 milion de vârstnici din România trăiesc cu pensia minimă. Analistul financiar Adrian Negrescu: „Dacă nu punem bani deoparte încă din perioada activă, la pensie vom ajunge niște asistați social”

13 Mar, 14:54 • Stefan Simion
După o viață de muncă, majoritatea pensionarilor României abia reușesc să supraviețuiască de la o zi la alta. Prioritatea celor mai mulți dintre ei este achiziționarea medicamentelor, căci de boli aproape nimeni nu scapă odată cu înaintarea în vârstă. Cât despre mâncare, vârstnicii se străduiesc să nu consume mai mult decât strictul necesar. La rând, vin facturile care, oricâtă economie ar face, tot au valori exorbitante.
Peste 1 milion de vârstnici din România trăiesc cu pensia minimă. Analistul financiar Adrian Negrescu: Dacă nu punem bani deoparte încă din perioada activă, la pensie vom ajunge niște asistați social
Pensia minimă, în România, este de doar 1.281 de lei. 1,1 milioane de pensionari de la noi din țară câștigă această sumă, în cele mai multe cazuri fiind singura sursă de venit. Cei mai norocoși, din păcate puțini la număr, mai sunt ajutați de copii. Cât despre vacanțele pe care și le permit pensionarii din țările dezvoltate, acestea rămân de domeniul fantasticului.
O șansă pentru ei ar fi dacă ar fi avut inspirația de a-și pune un ban deoparte de-a lungul anilor.

Peste 1 milion de vârstnici din România trăiesc cu pensia minimă

Pensionarii zilelor noastre sunt condamnați la sărăcie și se pare că nici generațiile viitoare nu o vor duce mai bine. Și asta în pofida pensiilor private la care aderarea a fost obligatorie.
Concret, la bătrânețe, o persoană care acum este în activitate va primi cam 30% din salariul actual. Acest procent este semnificativ în cazul în care angajatul a avut un salariu mare, de ordinul zecilor de mii de lei. E cazul IT-iștilor, medicilor, avocaților, însă majoritatea salariaților nu primesc acești bani, ci muncesc pe 4.500 – 5.000 de lei, în cel mai fericit caz.

Economistul Adrian Negrescu: „Dacă nu încercăm din perioada activă să punem bani deoparte, vom fi niște asistați social

Analistul financiar Andrei Negrescu este de părere că acest procent de 30% se aplică „în cel mai bun caz„. De asemenea, specialistul subliniază că, dacă românii nu-și pun bani deoparte din perioada activă, la pensie au toat șansele să ajungă „asistați social„.
pensia minimă
economist Adrian Negrescu

Realitatea arată că dacă nu încercăm din perioada activă să punem bani deoparte, vom fi, din păcate, niște asistați social. Este vorba despre toate generațiile de după 1989 (…).

Am fost crescuți, educați primar din punct de vedere al perspectivei de viață. Ni s-a spus că cel mai bine e să te duci la școală, termini o școală, te duci la facultate, o termini sau nu, îți găsești un loc de muncă și aștepți să ajungi la pensie. 

(…) Iată că societatea și economia s-au schimbat. În momentul de față, fără un al doilea job, fără să ai încă o calificare, fără să cauți oportunități, e posibil să trăiești într-o sărăcie lucie„, spune economistul Adrian Negrescu, potrivit dcnews.ro

Citeste si Anunțul momentului privind pensiile românilor! Daniel Baciu: „Peste 3 milioane de pensionari vor primi majorări ale pensiilor”

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult