- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii 2023-2024. Sunt anunțate schimbări istorice. Seniorii cu stagiu mai mic de 15 ani pierd pensia și primesc „indemnizație socială”

03 Aug, 17:29 • Bumbeneci Diana
Pensionarii care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani vor avea parte de recalcularea veniturilor. După recalculare, aceștia ar putea avea parte doar de o indemnizație socială în loc de pensii.
Pensii 2023-2024. Sunt anunțate schimbări istorice. Seniorii cu stagiu mai mic de 15 ani pierd pensia și primesc „indemnizație socială”

Pensiile nu vor mai fi la fel pentru toți românii. După recalculare, românii care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare pe noua formulă, iar dacă suma rezultată este sub indemnizaţia socială minimă, ei opt opta pentru aceasta din urmă, anunță Agerpres.

Pensii diferite pentru români

Prin noua lege a salarizării se va permite ca românii care au sub 15 ani de cotizație să opteze între pensia minim garantată, care va fi calculată, însă, pe baza contributivităţii, şi o indemnizaţie socială. Ca să beneficieze de această opțiune, aceștia trebuie să-și exprime alegerea cu trei luni înainte de aplicarea legii. La ora actuală, peste un milion de români primesc pensia minimă garantată de 640 de lei.

O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă. Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee”, se arată într-un comunicat al ministerului, citat de agenția de presă.

Pensionarii care nu optează în termenul de trei luni rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivităţii, explică ministerul.

„Din 2021, nu o să mai existe niciun pensionar care să aibă stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, aşa cum există la ora actuală. Astfel, aceştia vor rămâne la pensia minim garantată de 640 de lei”, mai spun oficialii ministerului.

Vezi și: Noi orașe adăugate pe harta dezvoltatorilor de spații de retail în 2023. Ce zone din România au cucerit piața

pensionari
pensionari

Excepție fac pensionarii care beneficiază de pensie de limită de vârstă şi au realizat stagiul minim cuprins între 10 şi 15 ani, conform legislaţiei în vigoare, la data stabilirii dreptului la pensie. Această excepţie este valabilă pentru persoanele deja pensionate la data intrării efective în vigoare a legii.

În proiectul de lege mai este prevăzut faptul că, pentru a putea deveni pensionar, este necesară o vechime de minimum 15 ani.

Persoanele care vor avea o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizaţie socială şi vor face obiectul unei alte legi”, au adăugat reprezentanţii ministerului.

Atunci când vine vorba despre pensia minimă, aceasta se va diferenţia în funcţie de vechimea în muncă. Așadar, în formula actuală, toţi pensionarii primesc o pensie minimă de 640 de lei, chiar dacă au cotizat 13 ani, 19 ani sau 35 de ani, iar, în 2021, pensia minimă ar fi fost de 853 de lei.

Potrivit noii formule de calcul, la o vechime de minimum 15 ani, pensionarul primeşte 45 de procente din salariul minim brut şi 1% din salariul minim brut pentru fiecare an în plus. Se ajunge astfel la departajări clare, în funcţie de numărul de ani lucraţi: cel cu 13 ani primeşte o pensie de 1.032 lei în 2021, cel cu 19 ani – 1.176 lei, iar cel cu 35 de ani vechime – 1.560 lei, conform calculelor RomâniaTV.

Vezi și: 1 august vine cu cele mai mari schimbări în România. Guvernul anunță modificările uriașe care vor avea loc începând de mâine

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult