- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii 2023. Când își pot primi banii pensionarii pe care poștașul nu-i găsește acasă. Anunț de ultimă oră al ministrului Marius Budăi

28 May, 17:34 • Stefan Simion
Pensii 2023. Pensionarii care nu sunt găsiți acasă de poștaș atunci când acesta vine cu pensia își pot primi banii ulterior. Plata întârziată a pensiei se mai poate realiza doar prin prezentarea la oficiul poștal.
Pensii 2023. Când își pot primi banii pensionarii pe care poștașul nu-i găsește acasă. Anunț de ultimă oră al ministrului Marius Budăi

Pensii 2023. Dacă nu este găsit acasă atunci când vine factorul poștal, pensionarul va trebui să meargă personal la oficiul poștal să-și ia banii în două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. Pensiile neridicate de la Poștă merg înapoi la Casa Teritorială de Pensii şi pot fi ridicate ulterior de acolo de către beneficiari.

Pensii 2023. Când își pot primi banii pensionarii pe care poștașul nu-i găsește acasă

Românii care primesc pensia pe card trebuie și ei să deschidă ușa poștașului, dar doarpentru a primi talonul mov. Dacă nu sunt acasă atunci când poștașul sună la ușă, trebuie să meargă la Poștă ca să-l ridice, dar doar până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs. Ulterior, Poşta le arhivează pentru o perioadă de doi ani, însă pot fi transmise, la cerere, la domiciliul beneficiarilor.

Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată. Pentru persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.

Citeste si Vești noi despre indexarea pensiilor! „Propunerile care să răspundă aspectelor discutate privind implementarea reformei”

Începând cu drepturile aferente lunii martie 2021, taloanele mov sunt arhivate la sediul Oficiului Județean de Poștă, respectiv al Oficiilor Poștale de sector pe o perioadă de 24 luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii. Aceste documente de informare pot fi transmise, la cerere, la domiciliul persoanelor interesate – beneficiari sau împuterniciții acestora. După expirarea celor 24 de luni, documentele de informare vor fi transmise către casele teritoriale de pensii”, transmite Casa Naţională de Pensii Publice.

Pensii 2023. Când își vor primi românii pensia în luna iunie, în contextul vacanței de Rusalii

După ce au existat speculaţii cu privire la o întârziere a pensiilor în luna iunie, din cauza minivacanţei de Rusalii, ministrul Marius Budăi a venit cu clarificări. Oficialul dă asigurări că nu vor exista întârzieri cu privire la plata pensiilor de stat, în luna iunie 2023. Astfel, pensionarii vor primi veniturile care li se cuvin la termen, iar poștașii vor fi pe teren, inclusiv în ziua liberă prin lege.

Pensiile se vor plăti în calendarul stabilit, 1-15 iunie, fără niciun fel de rezervă (…).  Da (poștașii muncesc și în vinerea din punte – n.r.). Nu va exista nicio zi de întârziere”, a declarat ministrul Marius Budăi, potrivit România TV

Citeste si S-A DECIS! Crește vârsta de pensionare. Marius Budăi: „Toţi românii se vor pensiona la 65 de ani, treptat. Pensiile speciale nu vor scădea”

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult