- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii 2023. Ce categorii de vârstnici vor primi o indemnizaţie de 50% în plus din pensia cuvenită titularului

14 Feb, 18:51 • Stefan Simion
Pensii 2023. Toți pensionarii care sunt membri ai unor uniuni de creație vor primi o indemnizaţie de 50% în plus din pensia cuvenită. Până acum, această indemnizație era acordată doar pensionarilor din sistemul public de pensii.
Pensii 2023. Ce categorii de vârstnici vor primi o indemnizaţie de 50% în plus din pensia cuvenită titularului

Pensii 2023. Curtea Constituţională a decis că anumite prevederi din legea 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii nu sunt constituționale. Acum prin Decizia CCR 561/2022, publicată în 8 februarie în Monitorul Oficial, Curtea Constituțională a stabilit că toți pensionarii care sunt membri ai unor uniuni de creație trebuie să primească indemnizația, nu doar cei care beneficiază de pensii publice, scrie avocatnet.to.

Sintagma „sistemului public de pensii” din titlul Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, precum și din cuprinsul art. 1 alin. (1) din aceeași lege este neconstituțională”, se arată în Decizia 561/2022, publicată în Monitorul Oficial.

Pensii 2023. Ce categorii de pensionari vor avea dreptul la o indemnizaţie de 50% în plus din pensia cuvenită

Potrivit legii 8/2006, pensionarii care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite primesc o indemnizație lunară. Aceștia au statut juridic de drept privat, fără scop patrimonial, din domeniile creației muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice și al artelor plastice. Legea stabilea ca indemnizația să fie acordată doar pensionarilor din sistemul public de pensii.

Citeste si Bătrânii mor în frig și foame iar pensiile speciale ale politicienilor stau neclintite. România, țara batjocurei. Reforma pensiilor e doar de ochii lumii

Acum, însă, de această indemnizaţie de 50% în plus din pensia cuvenită beneficiază jurnaliștii și militarii pensionați, cu condiţia să fie membri ai uniunilor de creatori. Valoarea maximă stabilită de lege pentru această indemnizație este de două salarii de bază minime brute pe țară. Salariul minim brut este, în prezent, de 1.250 de lei, prin urmare, indemnizația specială poate ajunge la cel mult 2.500 de lei brut.

Cuantumul indemnizaţiei se modifică ori de câte ori se modifică pensia titularului, ca urmare a modificării valorii punctului de pensie.

Efectele juridice ale aspectelor Legii 8/2006, declarate neconstituționale, vor expira la 45 de zile după publicarea deciziei, la 25 martie. În această perioadă, dispozițiile sunt suspendate.

Citeste si Ministrul Boloş, despre modificările din PNRR: „Reforma pensiilor nu este negociabilă”

Ministerul Culturii a comunicat lista uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, listă ce cuprinde un număr de 8 uniuni și anume:

  • Uniunea Scriitorilor din România;
  • Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România;
  • Uniunea Artiștilor Plastici din România;
  • Uniunea Teatrală din România;
  • Uniunea Cineaștilor din România;
  • Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România;
  • Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România;
  • Uniunea Arhitecților din România.

În România există în prezent o singură asociaţie de presă recunoscută ca fiind de utilitate publică – Uniunea Ziariştilor Profesionişti.

Pensii 2023. Stabilirea și plata indemnizației 

Stabilirea și plata indemnizației lunare se face de casa teritorială de pensii în a cărei rază solicitantul are domiciliul. Indemnizația lunară se acordă la cerere, începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea la casa teritorială de pensii, pe baza următoarelor documente:

  • cerere privind acordarea indemnizației în baza art. 1 alin. (1) din Legea nr. 8/2006;
  • actul de identitate;
  • decizia de pensionare sau, după caz, cuponul mandat poştal ori talonul cont curent;
  • dovada calităţii de membru al uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică;
  • o declaraţie pe propria răspundere in care să rezulte că nu este beneficiar al prevederilor Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit.

 

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult