- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii 2024. Câți bani vor primi, de fapt, pensionarii ale căror pensii vor fi mai mici după recalculare

03 Nov, 23:33 • Stefan Simion
Pensii 2024. Noua lege a pensiilor, care ar trebui adoptată până pe 20 noiembrie 2023, ar urma să stabilească atât modul de calculare a pensiilor, cât și procentul de majorare.
Pensii 2024. Câți bani vor primi, de fapt, pensionarii ale căror pensii vor fi mai mici după recalculare

Pensii 2024. Nicio pensie nu va scădea după ce noua lege a pensiilor va fi adoptată, dă asigurări ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Ea dă exemplul unui român care a încasat salariul minim pe economie și care are stagiu complet de cotizare, de 35 de ani. În prezent, acesta încasează o pensie minimă de 1.125 de lei, dar, după noua lege, pensia lui va ajunge la aproape 2.000 de lei.

O noutate adusă de noua lege este aceea că, în cuantumul pensiei, se va ține cont și de sporuri, de prime sau al treisprezecelea salariu. Noua lege a pensiilor îi favorizează și pe cei care rămân în câmpul muncii după vârsta de pensionare. Aceștia vor beneficia de puncte bonus pentru fiecare an lucrat.

Daca luam cazul unui barbat care a contribuit timp de 35 de ani la sistemul public de pensii pe salariul minim vom constata ca si acesta se afla sub indemnizatia minima sociala. Dupa recalculare, vom constata ca un barbat care are 18 puncte de pensie acum va avea o crestere de 87,4% adica va ajunge la o pensie de 1961 de lei. Intre 1125 si 1961 diferenta este consistenta”, a spus Simona Bucura-Oprescu, la Realitatea TV.

Pensii 2024. Câți bani vor primi, de fapt, pensionarii ale căror pensii vor fi mai mici după recalculare

Peste 3 milioane de vârstnici vor beneficia de pensie mărită. Ministrul a ținut să sublinieze faptul că, în situația în care, după recalculare, pensia se va micșora, se va mentine cuantumul cel mai favorabil.

Citeste si Atenționare pentru milioane de pensionari. „Aceste locuri se pot elibera persoanelor interesate, indiferent dacă au depus sau nu cerere”

Dupa recalculare, cea mai mare parte a romanilor vor avea pensii mai mari. Din evaluarile noastre peste 3 milioane de romani vor primi pensii mai mari. În cazul acelora la care in urma recalcularii vom avea situatii in care pensia dansilor rezultata sa fie mai mica trebuie sa stie ca se va mentine cuantumul cel mai favorabil, adica nicio pensie nu va scadea.

În acest moment avem o cheltuiala lunara cu pensiile undeva in jur de 9,7 miliarde de RON, vom avea ca urmare a primei majorari cea din ianuaruie o crestere a impactului lunar la 11,35 miliarde si ca urmare urmare a recalcularii o crestere a 13,84 de miliarde”, a spus Simona Bucura Oprescu.

Schimbări ale modului de majorare anual în raport cu inflaţia

La femei, va crește treptat vârsta de pensionare, însă în cazul lor există două elemente compensatorii: concediul de maternitate intră în stagiul de cotizare și, pentru fiecare copil, vârsta de pensionare a femeii va fi redusă cu 6 luni.

Una dintre condiționalitățile pe care România a trebuit să o îndeplinească din cauza angajamentelor luate anterior prin PNRR a fost aceea fără modificări ad hoc la legea pensiilor și de asigurare a sustenabilitații acesteia. Pentru asigurarea sustenabilității, pentru a fi siguri că veniturile românilor pot fi plătite întotdeauna de statul român s-a venit cu acest mecanism care are un singur obiectiv: sustenabilitatea sistemului public de pensii.

Citeste si Pensionare mai devreme pentru o categorie de români. Cine va avea parte de beneficii în 2024, conform noii legi

Încurajăm munca prin faptul ca românii care au cotizat peste 25 de ani în sistemul public de pensie vor avea pentru fiecare an lucrat un număr de puncte suplimentare.

Pentru cei intre 25 si 30 de ani 0,50 de puncte, pentru cei care au cotizat peste 30 de ani vor avea 0,75 de puncte, pentru cei care au cotizat peste 35 de ani vor avea un punct. Pentru femei, venim cu o crestere treptata a varstei de pensionare si cu elemente compensatorii: concediul de maternitate este de fapt perioada contributiva si pentru fiecare copil o femeie beneficiaza de 6 luni pentru reducerea varstei de pensionare”, a mai spus Simona Bucura Oprescu pentru sursa menționată anterior.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult