- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii 2024. Daniel Baciu: „Efectiv oamenii vor primi toți pensiile recalculate”

10 Dec, 14:11 • Bumbeneci Diana
Președintele Casei Naționale de Pensii anunță noi detalii cu privire la veniturile de care vor avea parte românii în 2024. Ce se va întâmpla cu recalcularea pensiilor.
Pensii 2024. Daniel Baciu: „Efectiv oamenii vor primi toți pensiile recalculate”

Urmează minim două majorări ale pensiilor în plată sunt programate pentru anul 2024. Prima va fi în ianuarie, atunci când pensiile se ajustează cu nivelul inflației. A doua și cea mai așteptată e cea din septembrie, atunci când se elimină inechitățile, anunță Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu.

Daniel Baciu, despre pensiile românilor

„Discutăm de la 1 ianuarie de acea indexare, de majorarea punctului de pensie cu inflația, cu 13,8 iar în septembrie, practic din 2024, vom avea două creșteri, efectiv oamenii vor primi toți pensiile recalculate prevăzută în legea 360 pe 2023.

Toată lumea va primi procentul de indexare începând cu 1 ianuarie 2024. Recalcularea într-adevăr elimină inechitățile și acolo unde oamenii au fost dezavantajați ptc, având același nr de puncte au cuantumul de pensii diferite în plată, cu noua formulă de calcul acest lucru se elimină.

Deocamdată vârsta de pensionare în România nu crește, rămâne la 65 de ani, este foarte clar stabilit în lege, iar pentru femei există o egalizare a vârstei de pensionare care se va face treptat, eșalonat până în 2035″, a declarat Daniel Baciu la Realitatea PLUS.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii

Și Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a declarat că de la 1 ianuarie pensiile românilor vor crește cu rata inflației. Potrivit noii legi, pe viitor, pensile se vor putea majora doar în luna ianuarie a fiecărui an.

„De la 1 ianuarie avem o majorare a pensiilor tuturor românilor cu 13,8 la sută. Din septembrie, avem aici formula elveţiană care spune aşa: că formula de majorare a pensiilor este rata inflaţiei din anul precedent plus jumătate din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut pentru 2024. Asta înseamnă că punctul de pensie va creşte de la 1.785 lei la 2.031 lei la toţi românii de la 1 ianuarie”, a declarat Simona Bucura Opescu, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.

Potrivit Simonei Bucura Oprescu, majorările de pensii vor putea fi făcute anual, în luna ianuarie.

„O precizare extrem de importantă. Dacă până acum nu era specificată în lege în mod expres data la care se poate face majorarea pensiilor, în noua lege stipulăm în clar faptul că această majorare trebuie să fie făcută în fiecare an în luna ianuarie astfel încât să nu repetăm situaţii cum am avut în anii precedenţi, când nu am avut creşteri ale pensiilor sau situaţii în care aceste majorări au fost făcute într-o altă lună decât luna ianuarie”, a completat Simona Bucura Oprescu.

Te-ar mai putea interesa și: Primă de 17.000 de euro fiecărui angajat. O renumită companie aduce mari venituri în pragul sărbătorilor

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult