- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensiile polițiștilor ajung la un record absolut în 2024: 1,5 mld. euro, 50% din cât costă resursa umană activă

19 Jan, 18:33 • Bumbeneci Diana
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a solicitat recent guvernului suplimentarea plafonului pentru plata pensiilor militare în ianuarie. Pensiile polițiștilor din MAI costă bugetul de stat 1,5 mld. euro anual (aproape 8 mld. lei).
Pensiile polițiștilor ajung la un record absolut în 2024: 1,5 mld. euro, 50% din cât costă resursa umană activă

Pensiile speciale ale poliţiştilor ajung la un nou record incredibil. Mai exact, 1,5 mld. euro în 2024, jumătate din cât costă resursa umană activă, conform Zf.

Pensiile polițiștilor fac cât 50% din resursa umană activă

Conform datelor, este vorba despre 1,5 mld. euro anual. Atât costă în 2024 pensiile militare din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), conform documentelor publice de pe site-ul ministerului de Finanţe. Recent, MAI a solicitat suplimentarea sume­lor plafonate în ianuarie la 630 mil. lei pentru plata acestor pensii, conform unui memorandum aflat pe agenda şedinţei de guvern de joi. Astfel, pensiile înseamnă circa 28% din bugetul total al MAI, care este de 29 mld. lei (5,8 mld. euro). Dintre aceştia, salariile angajaţilor înseamnă 16 mld. lei, adică circa 3 mld. de euro, ceea ce înseamnă că MAI cheltuieşte cu pensiile speciale ale poliţiştilor jumătate din cât chel­tu­ieşte pe salariile poliţiştilor în serviciu.

Vezi și: Ajutor de înmormântare 2024. Începând cu luna ianuarie se oferă alte sume de bani

Pensiile polițiștilor
Pensiile polițiștilor

Românii se întreabă care este și pensia medie în rândul polițiștilor. Ei bine, chiar și în acest caz am putea spune că depinde. Toţi poliţiştii pot ieşi la pensie înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani însă doar puţini au „pensie specială“, adică mai mare decât contribuţia. De exemplu, un poliţist pensionat la gradul de agent şef principal, cel mai mare grad de subofiţer de poliţie, cu o vechime de 30 de ani în sistem, are o pensie de aproximativ 4.000 de lei.

Ca o comparație, un proaspăt absolvent al şcolii de subofiţeri din România are un salariu de 3.000 de lei. Ei bine, la acest venit  se adaugă diferite sporuri – de noapte, de hrană etc. şi poate ajunge la 3.500-3.800 de lei net. Salariul mediu net în România este în acest moment de 4.300 de lei net.

Pentru gradele mari de ofiţeri, mai ales cei care au avut funcţii de conducere în Inspectoratul General de Poliţie, pensiile trec de 10.000 de lei, adică 2.000 de euro.

Ai mai putea citi și: O bancă din România transformă cardurile expirate în țevi din plastic: 1 milion de carduri pot fi reciclate anual

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult