- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensiile private ​nu o duc prea bine: Doar unul din cei șapte administratori de pensii din Pilonul II și-a majorat profitul net în primele șase luni

04 Nov, 23:23 • Gabriela Andreescu
​Doar unul din cei șapte administratori din Pilonul II de pensii și-a majorat profitul net în primele șase luni din acest an, în timp ce restul s-au confruntat cu scăderi puternice și chiar trecerea pe pierderi, arată o analiză recentă
Pensiile private ​nu o duc prea bine: Doar unul din cei șapte administratori de pensii din Pilonul II și-a majorat profitul net în primele șase luni

Chiar dacă industria pensiilor private din România a rămas pe plus, profitul cumulat al administratorilor de fonduri Pilon II s-a redus cu aproape 97%, arată datele din primul semestru analizate de HotNews.ro.

Sursa citată a analizat cele mai recente situații financiare depuse de cei 7 administratori din Pilonul II de pensii. Rezultatele financiare pentru primele șase luni din acest an arată că cei 7 administratori de fonduri de pensii din Pilonul II au înregistrat o cifră de afaceri cumulată de peste 203,8 milioane de lei, în scădere cu 32% față de perioada similară a anului trecut.

Datele prezentate de analiza menționată sunt în stare să ridice îngrijorări: profitul net cumulat al celor 7 administratori s-a redus cu aproape 97% până la 3,3 milioane de lei.

Majoritatea administratorilor au înregistrat scăderi ale profitului iar unii chiar au trecut pe pierderi consistente, cum e cazul Metropolitan Life Pensii care în perioada menționată a avut o pierdere netă de peste 26 milioane de lei, de la un profit de peste 400.000 lei anul trecut.

Din rândul fondurilor care au trecut pe pierdere mai fac parte BCR Pensii și BRD Pensii, cu un minus de peste 4 milioane de lei fiecare

Deși cu afaceri în scădere, Allianz-Țiriac Pensii a reușit să obțină un profit de peste 11,1 milioane lei, față de peste 6,6 milioane de lei în perioada similară din 2021.

Evoluția fondurilor private de pensii în primele șase luni ale anului. Sursa: Hotnews.ro
Evoluția fondurilor private de pensii în primele șase luni ale anului. Sursa: Hotnews.ro

Care este situația actuală a fondurilor de pensii, pentru fiecare administrator în parte:

1. NN Pensii

Afacerile NN Pensii au scăzut cu 31% în primele șase luni din acest an la peste 66,8 milioane de lei, față de 96,9 milioane lei în perioada similară din 2021.
În aceeași perioadă de referință, profitul net s-a redus cu 57,3% la peste 20,6 milioane de lei, comparativ cu peste 48,3 milioane de lei anul trecut

2. Allianz-Țiriac Pensii

Allianz-Țiriac Pensii Private a raportat pentru primul semestru din acest an o cifră de afaceri netă de peste 45,4 milioane de lei, în scădere cu 30,7% față de perioada similară a anului trecut când afacerile au depășit 65,6 milioane de lei.
Pe de altă parte, profitul net a crescut cu aproape 70% la peste 11,1 milioane de lei în primul semestru din acest an, față de 6,5 milioane de lei în perioada similară din 2021.

3. Metropolitan Life Pensii

Metropolitan Life Pensii Private a înregistrat în primele șase luni din acest an o cifră de afaceri netă de peste 26 milioane de lei, în scădere cu aproape 35% față de perioada similară a anului trecut, când afacerile au depășit 40 milioane de lei.

Mai mult, societatea a trecut de la un profit de peste 446.000 de lei în primele șase luni din 2021, la o pierdere netă de peste 26 milioane de lei în primul semestru din acest an.

4. Aegon Pensii

Aegon Pensii a înregistrat în primele șase luni din acest an o cifră de afaceri netă de peste 19,9 milioane de lei, în scădere cu aproape 35% față de perioada similară a anului trecut, când afacerile au depășit 30,6 milioane de lei.

În aceeași perioadă de referință, profitul net a scăzut cu 80,5% la 2,38 milioane de lei, față de un profit net de 12,2 milioane de lei anul trecut.

5. BCR Pensii

BCR Pensii a înregistrat în primele șase luni din acest an o cifră de afaceri netă de peste 19,2 milioane de lei, în scădere cu 28,5% față de perioada similară a anului trecut, când afacerile au depășit 26,9 milioane de lei.

Societatea a raportat o pierdere netă de peste 4,6 milioane de lei în primul semestru din acest an, în condițiile în care în perioada similară a anului trecut a avut un profit net de peste 17,4 milioane lei.

6. Generali Pensii

Generali Pensii a înregistrat în primele șase luni din acest an o cifră de afaceri netă de peste 17,9 milioane de lei, în scădere cu 34,7% față de perioada similară a anului trecut, când afacerile au depășit 27,4 milioane de lei.

Profitul net realizat în primul semestru din acest an a fost de peste 4,5 milioane lei, în scădere cu aproape 74% față de perioada similară a anului trecut, când profitul a depășit 17,5 milioane de lei.

7. BRD Pensii

BRD Pensii a înregistrat în primele șase luni din acest an o cifră de afaceri netă de peste 8,41 milioane de lei, în scădere cu 31,4% față de perioada similară a anului trecut, când afacerile au depășit 12,2 milioane de lei.

Societatea a înregistrat în primul semestru din acest an o pierdere netă de peste 4,71 milioane de lei, față de un profit net de peste 1,2 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

Citește și: Pensiile cresc, dar nu la fel pentru toată lumea! Marius Budăi: „Ca să înțeleagă toată lumea, noi majorăm valoarea punctelor de pensie.Deci nu majorăm același procent”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult