- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Adevărul despre pepenele roșu. Medicii au dezvăluit cum se mănâncă, de fapt, fructul preferat al românilor

18 Jun, 11:04 • stefan.vlad
Fructul vedetă al verii este fără doar și poate pepenele roșu. Gustul său răcoritor, conținutul ridicat de apă și aportul de vitamine fac un aliat al zilelor toride. Cu toate astea, puțini știu cum se mănâncă corect acest fruct.
Adevărul despre pepenele roșu. Medicii au dezvăluit cum se mănâncă, de fapt, fructul preferat al românilor

Pepenele roșu este bogat în vitamine, antioxidanți și fibre, oferind numeroase beneficii pentru sănătate, printre care hidratare, susținerea sistemului imunitar, îmbunătățirea digestiei și potențiale beneficii pentru piele și inimă. 

Cum se mănâncă corect pepenele roșu

Dr. Mihai Mara, medic de familie, explică cum se taie corect acest fruct, pentru că mulți fac aceeași greșeală. Concret, coaja pepenului, deși nu se consumă, poate conține bacterii foarte periculoase pentru sistemul digestiv.

Citește și: Noile ciudățenii apărute în piețele din România. Pepenele cu gust de coniac, zmeura neagră, spanacul urcător de Malabar, soiurile care fac furori printre români

Mulți încă nu știu că pepenele, înainte de a fi tăiat, se spală foarte bine. Dacă nu, lama cuțitului care atinge coaja plină de bacterii contaminează miezul. Așa apar durerile de burtă, greața, amețelile. Îi întreb dacă au mâncat pepene. Spun da. Când îi întreb dacă l-au spălat, răspund: Păi ce, eu mănânc coaja?”, explică medicul, potrivit Fanatik.ro.

Înainte să măncați pepenele roșu, este bine să:

  • Spălați coaja sub jet de apă rece.
  • Folosiți un burete curat sau o perie pentru legume și fructe.
  • Uscați pepenele cu un prosop curat înainte de a-l tăia.
  • Spălați cuțitul și tocătorul înainte de a le folosi la alte alimente.

Doctorul atrage atenția și asupra mâncării cumpărate de pe stradă, mai ales în vacanțe. Produsele expuse în aer liber pot deveni rapid periculoase, din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei de igienă. „Sunt multe alimente ținute în soare, manipulate fără mănuși, pe care se așază muștele. Dacă vezi un porumb fiert plin de muște, cumperi copilului? Să știți că mulți o fac!”, mai avertizează dr. Mihai Mara.

Urmărește Daily Business pe Google News