Termenul de valabilitate al unor alimente precum conservele, făinoasele, lactatele va fi prelungit cu câteva luni, după analize de laborator minuțioase. Măsura a fost deja luată în Franța, unde un lanț de magazine a prelungit perioada de valabilitate a peste 500 de produse marcă proprie și a eliminat-o complet la zahăr și sare.
România vine din urmă la acest capitol, numeroși producători de panificație, lactate și semipreparate solicitând deja Institutului de Cercetări Alimentare din București prelungirea valabilității produselor lor. Acest lucru va fi posibil datorită tehnologiilor de producţie şi ambalare avansate.
”Acolo unde s-au luat echipamente noi, acolo unde sunt fabrici noi, putem vorbi de o prelungire vizibilă a termenului de valabilitate. Am avut situații, de pildă, pentru sendvișurile acestea care vin gata ambalate la o dublare a termenului de valabilitate. S-a ajuns, dacă nu mă înșel, la 30 de zile”, explică Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, pentru PRO TV.
După analize de laborator minuţioase în urma cărora s-a putut garanta siguranţa alimentară, termenul de valabilitate a fost extins, în Franţa, pentru o gama variată de produse: cu până la 6 luni pentru paste, orez și linte roșie, până la o lună pentru laptele și smântâna UHT și pentru cârnații uscați, până la 3 săptămâni pentru unt, 20 de zile pentru slănină și 10 zile pentru brânza proaspătă de vaci.
Pentru zahăr şi sare, termenul de valabilitate a fost eliminat complet.
În orice caz, indiferent de ce scrie pe etichetă, consumatorilor li se recomandă să acorde atenţie unor aspecte precum aspect, miros și gust.
„Produsul poate interacționa cu ambalajul sau cu mediul înconjurător, iar temperatura la care este păstrat joacă un rol crucial în stabilirea termenului de valabilitate”, atarg atenția specialiștii.
Pe de altă parte, Comisia Europeană încurajează eliminarea de pe etichetele produselor alimentare a expresiei ”a se consuma, de preferință, înainte de data de”, formulare care i-ar determina pe consumatori să arunce alimentele din precauție la data menționată, deși produsele sunt încă valabile.