- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pescuitul devine interzis în România! Cât va dura prohibiția

09 Apr, 15:48 • Constantin Cristina
Pescuitul în scop comercial, recreativ devine interzis de astăzi și va ține până pe 7 iunie. Prohibiția are ca scop asigurarea protecției zonelor de depunere a icrelor.
Pescuitul devine interzis în România! Cât va dura prohibiția

Pescuitul devine interzis începând cu data de 9 martie 2023 și va rămâne așa până pe data de 7 iunie, inclusiv. Ministerul Mediului și cel al Agriculturii are în vedere pescuitul în scop comercial, recreativ al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale este interzis, potrivit ziare.com.

Vezi și: Ești pasionat de pescuit? Trebuie să știi că ai nevoie de un permis. Află cum poți să faci rost de acest document în 2023

Pescuitul devine interzis în România

Activitatea va fi permisă în apele care constituie frontieră de stat până pe data de 24 aprilie. În această zi începe prohibiția și în apele de frontieră.

Așadar, prohibiția din Dunăre, pe tronsonul care constituie frontiera de stat româno-bulgară și pe segmentul de frontieră româno-ucrainean, inclusiv Golful Musura va începe pe data de 16 aprilie și se va termina pe data de 30 mai.

Pescuitul este interzis în scop comercial și recreativ, dar și în zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia, precum și lacul de acumulare Stânca-Costești. Prohibiția în cazul acesta începe de pe 9 martie până pe 7 iunie inclusiv.

pescuitul interzis
pescuitul interzis

„Pentru lacurile de acumulare destinate producţiei de energie electrică, în perioadele de prohibiţie este interzisă scăderea dirijată a nivelului apei, în scopul asigurării protecţiei zonelor de depunere a icrelor, cu excepţia considerentelor de prevenire a calamităţilor naturale”, se menţionează în actul normativ amintit.

Cei 1.100 de pescari care depind de resursa piscicolă din Delta Dunării, vor avea permis să prindă doar scrumbie și nu vor primi compensații financiare, așa cum primesc pescarii din alte state europene.

Prohibiția la știucă este în perioada 1 februarie – 15 martie (43 zile).

Prohibiția la șalău și biban este în perioada 20 martie – 7 iunie (72 zile).

Prohibiția la păstrăv este în perioadele 1 ianuarie – 31 martie 2022 și 1 octombrie 2022 – 31 martie 2023. Restricția se aplică pentru speciile de păstrăv indigen, curcubeu și fântânel, pescuitul păstrăvului de mare fiind interzis pe tot timpul anului.

Perioadele de prohibiție la scrumbie variază de la un sector al Dunării la altul, astfel:

  • de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, în perioada 25 martie – 3 aprilie (10 zile).
  • de la Ceatal Chilia, Mm 43 până la Vadul Oii, km 238, în perioada 31 martie – 14 aprilie (15 zile).
  • de la Vadul Oii, km 238, până la Chiciu, km 374,5, în perioada 12 aprilie – 26 aprilie (15 zile).
  • de la Chiciu, km 374,5, până la Baraj Porțile de Fier II, inclusiv brațul Gogoșu, km 874,8, în perioada 22 aprilie – 6 mai (15 zile).
  • pescuitul scrumbiei este interzis în tot cursul anului în fața gurilor de vărsare a Dunării în mare pe o adâncime de 5km în largul mării și pe un coridor lat de 2km socotit câte 1km de o parte și de alta a axului brațelor Sfântu Gheorghe și Sulina, în fața brațului Chilia, lățimea coridorului interzis este de 1km spre sud de axul brațului, iar spre nord până la limita apelor teritoriale române.
  • în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării se admite pescuitul în scop familial al scrumbiei folosind maximum 2 setci în perioada 14 aprilie – 23 aprilie, în zonele aprobate.

Alte articole: Guvernul a decis! Pescarii din România pot beneficia în continuare de fondurile europene