- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Peste 3 milioane de ucraineni au intrat în România, de la începerea conflictului din Ucraina. Câți au cerut azil. Date oficiale MAI

09 Jul, 12:43 • Lupu Alexandra
Câți cetățenil ucraineni au cerut azil în România? Date oficiale MAI.
Peste 3 milioane de ucraineni au intrat în România, de la începerea conflictului din Ucraina. Câți au cerut azil. Date oficiale MAI

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat cifrele! De la începutul războiului din Ucraina și până acum, au fost înregistrate 4.423 de cereri de azil din partea cetățenilor ucraineni, informează infofinanciar.ro.

Cetățenii ucraineni au depus 4.423 cereri de azil

În ultimele 24 de ore, un singur cetățean ucrainean a depus cerere de azil. Pe de altă parte, de la începerea războiului și până acum, 4.423 de cetățeni ucraineni au încercat să se stabilească legal în România.

„În ultimele 24 de ore, un cetăţean ucrainean a depus cerere de azil, în ţara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.423 cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională”, precizează MAI.

Citește și despre: Pierderi de 2.000 de lei pe hectar, în medie, pentru agricultorii români. Se cer scheme de compensare de la guvern. Cerealele din Ucraina încă ajung în România

MAI relatează că au fost emise 137.561 permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare din data de 18 martie 2022 și până acum. Totodată, au fost eliberate 93 permise de şedere în ultimele 24 de ore. Vineri, 16.144 de cetăţeni ucraineni, au intrat în România, anunța Poliția de Frontieră.

Începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 07.07.2023, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 4.914.763 cetăţeni ucraineni. De la începutul războiului, aproape 3.5 milioane de ucraineni au intrat în România. 100.000 s-au stabilit temporar în țară. Totodată, numărul contractelor de muncă ale cetățenilor ucraineni încheiate după 24 februarie 2022 este 5.787.

Marea majoritate a persoanelor care s-au oprit în România sunt femei cu copii de vârstă preșcolară. 7.141 contracte de muncă ale cetățenilor ucraineni există la nivel național. Dintre ele, 5.787 au început în ultimul an.

Cetățeni ucraineni
Cetățeni ucraineni

În România trăiesc aproape 46.000 de ucraineni, conform datelor de la Recensământul din 2022. Cei mai mulți sunt în Maramureș (peste 25.000), Suceava (circa 8000) și Timiș (peste 4000 de ucraineni). Fluxul de refugiați ucraineni în România pe fondul invaziei ruse a perturbat piața chiriilor.

„După izbucnirea războiului, în prima fază România a fost o țară de tranzit. Oamenii veneau pentru 2-3 zile, se opreau la ambasadă ca să-și facă actele , foarte mulți neavând pașapoarte pentru copii și apoi plecau mai departe”, a explicat într-o discuție cu HotNews.ro Georgian Marcu, broker imobiliar.

„În faza a doua, refugiații ucraineni căutau un loc în care să se adăpostească 2-3 luni, în speranța că războiul se va termina, iar ei se vor întoarce acasă.

Problema era că proprietarii români nu voiau să închirieze pe 2-3 luni, ci cel puțin pe un an. Mai degrabă am găsit proprietari care ne-ar fi dat gratuit apartamente pentru ucraineni, acoperind costurile cu utilitățile , decât proprietari care să fie dispuși să închirieze contra cost la prețul pieței”, spune Marcu.

Vezi și: Fermierii locali vor avea acces prioritar în portul Constanța. Măsura aplicată pe timpul recoltei ar putea restricționa livrările de cereale din Ucraina