- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Peste 50.000 de români cu credite au fugit la alte banci, în speranța unei refinanțări mai avantajoase. Care sunt soluțiile pentru rate mai mici

19 Oct, 21:08 • Gabriela Andreescu
Creşterea substanţială a indicelui ROBOR în acest an la peste 8%, în urma înăspririi politicii monetare determinată de explozia inflaţiei, a mărit tensiunea persoanelor fizice şi a firmelor care mai au credite cu dobândă variabilă legată de acest indice. În același timp creșterea indicelul bancar a determinat românii să solicite băncilor diverse măsuri precum schimbarea indicelui de referinţă din ROBOR în IRCC sau trecerea la dobândă fixă, refinanţări sau suspendări de rate.
Peste 50.000 de români cu credite au fugit la alte banci, în speranța unei refinanțări mai avantajoase. Care sunt soluțiile pentru rate mai mici

Peste 100.000 de persoane fizice cu credite la bănci au optat pentru una dintre aceste măsuri în primele opt luni ale anului, conform datelor centralizate de Asociaţia Română a Băncilor, citată de Business Magazin.

Conform datelor oferite de asociația menționată, peste 81.000 de români au trecut de la ROBOR la IRCC sau la dobândă fixă, la propria bancă sau la alte bănci.

Documentul oferit de Asociaţia Română a Băncilor mai arată că, în primele opt luni ale anului, circa 26.177 de debitori persoane fizice au optat pentru schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC din contractele de credit, la băncile la care aveau iniţial creditul.

Alţi 1.421 de debitori persoane fizice au solicitat schimbarea indicelui ROBOR cu dobânda fixă în contract, tot la banca iniţială.

Totodată, 54.024 de clienţi persoane fizice au optat pentru refinanţarea creditului la altă bancă, trecând la IRCC sau dobândă-fixă.

Un număr de 7.649 români au suspendat ratele pe moratoriu legislativ, în timp ce 15.547 persoane fizice au beneficiat de soluţii aplicate de bănci, mai informează documentul asociației bancare.

Peste 50.000 de români cu credite au fugit la alte banci, în speranța unei refinanțări mai avantajoase
Peste 50.000 de români cu credite au fugit la alte banci, în speranța unei refinanțări mai avantajoase

Pe data de 19 octombrie, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stangat la 8,18%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR.

Conform unui studiu de caz derulat de Antena3, pentru un credit în valoare de 250.000 de lei luat pe o perioadă de 30 de ani, rata de anul trecut era de 1223 de lei. În prezent, această rată este mai mare cu peste 1000 de lei, adică 2225 de lei.

Analiștii le recomandă românilor care au astfel de rate mari să treacă la dobândă fixă, lucru care se poate face printr-o solicitare în scris la banca la care există creditul sau la altă bancă, însă presupune costuri suplimentare de aproape 3000 de lei pentru că această refinanțare este practic un credit nou și se reia procesul de evaluare al imobilului. Această dobândă fixă este pe o perioadă de 5 sau 10 ani, este de 7%, iar rata pentru creditul menționat anterior ar fi de 1663 de lei, deci cu aproximativ 600 de lei mai mică.

Citește și: Din ce în ce mai mulți români își suspendă plata ratelor la credite. Băncile au primit 7.872 de solicitări până la sfârșitul lunii august

Specialiștii de la Banca Națională a României susțin că ne aflăm într-o perioadă de fluctuație a indicilor și că aceștia vor scădea abia odată cu rata inflației, însă se așteaptă ca rata inflației să crească în continuare, informează sursa citată.

O altă varianta ar fi apelarea la CSALB unde un consultant va ajuta gratuit sa găsiți cea mai buna varianta astfel încât să rămâneți și cu bunul și sa puteți plăti și creditul. La indicii variabilii se adaugă și marja băncii de 2%, însă în cazul unei dobânzi fixe, această marjă nu se aplică.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult