- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pesticidele din fructe și legume pot provoca boli grave. Dr. Radu Ţincu: „Apar forme foarte rare de cancer”

08 Apr, 17:40 • Cornel Ghimeșan
România se află pe locul 5 în Europa la consumul de pesticide, cu vânzări de peste zece milioane de kilograme pe an. Este devansată de Spania, Franţa, Italia şi Germania, adică ţările din care România importă cele mai mari cantităţi de din fructe și legume.
Pesticidele din fructe și legume pot provoca boli grave. Dr. Radu Ţincu: Apar forme foarte rare de cancer

Pesticidele din fructe și legume pot provoca boli grave. Medicul toxicolog Radu Ţincu a explicat, la Antena 3, la ce să fim atenți când merge la piață și cum trebuie să curățam legumele și fructele pentru a nu ne îmbolnăvi.

În primul rând, trebuie să plecăm de la o premisă. Agricultura în toată lumea folosește pesticide. Discutăm de o agricultură intensivă, e nevoie de aceste substanțe chimice pentru a putea să optimizăm cât mai mult culturile.

Ceea ce trebuie să facem este să recurgem la un proces de diversificare, adică să alegem diversificat. Asta înseamnă să schimbăm fructele și legumele între ele și să alegem fructe și legume din zone diferite ale globului, pentru că știm foarte bine că distribuția acestor pesticide este diferită.

De asemenea, trebuie să spunem faptul că putem să alegem BIO. Această certificare BIO presupune și un control al nivelului de pesticide la nivelul solului sau la nivelul apelor. Deci, BIO nu e un mit, atâta timp cât se respectă certificarea BIO. Asta înseamnă că producătorul respectiv a fost verificat, iar în urma verificărilor s-au recoltat probe toxicologice care nu vizează doar pesticidele, ci și alte substanțe chimice, cum ar fi metalele grele sau expunerea la alte tipuri de noxe.

De asemenea, trebuie să înțelegem că fiecare tip de fruct sau de legume are nevoie de diferite pesticide. De aceea, dacă vom diversifica tipul de legume și fructe pe care le mâncăm în acest fel, evităm să ne expunem la același pesticid o perioadă lungă de timp”, a declarat medicul Radu Țincu la Antena 3.

Citește și: Ce pot românii să-și mai cumpere înainte de Paști, cu doar 100 de lei, din Piața din Cluj-Napoca

Potrivit medicului, diversitatea ajută în sensul că nu ne expunem pe termen lung la aceleași pesticide. În acest fel, evităm apariția unor probleme de sănătate. Cele mai grave boli care pot apărea sunt cancerul și leucemia.

Sunt câteva zone unde studiile arată o implicare directă a pesticidelor asupra dezvoltării unor boli. De exemplu, forme foarte rare de cancer şi forme de leucemii. Unele tumori la nivelul tubului digestiv care pot fi induse de acest consum de pesticide.

De asemenea, aceste pesticide funcționează ca substanțe care pot să modifice funcționarea normală a sistemului endocrin. Înseamnă că ele mimează prin structura pe care o au, anumiți hormoni. Acești hormoni sunt, de fapt, o păcăleală pentru sistemul nostru endocrin.„, a mai spus medicul Radu Ţincu.

Sunt însă și alte boli care pot apărea ca urmare a consumului mare de legume și fructe cu pesticide.

Discutăm de o creștere a incidenței unor boli alergice în rândul copiilor, spre exemplu studiile ne arată că vârsta pediatrică este susceptibilă în fața toxicității pesticidelor, iar acest lucru este cauzat de faptul că cei mici nu au suficiente căi metabolice pentru a putea să elimine aceste pesticide.

Și, pe de altă parte, au o imaturitate la nivelul ficatului sau la nivelul sistemului nervos central, imaturitate care predispune la toxicitate”, avertizează medicul.

Citește și: Ministerul Agriculturii și Carrefour organizează un târg cu produse românești la Ploiești. ”Vom continua să fim alături de producătorii locali”

 

Cum limităm consumul de pesticide din fructe și legume

Medicul Radu Țincu îi sfătuiește pe români ca atunci când cumpără fructe și legume să aleagă sortimete din mai multe țări. De asemenea, fructele și legumele, fie și cele cumpărate de la țărani din piață, trebuie spălate bine sub jet de apă pentru a reduce cantității de pesticide de pe suprafața lor.

Fructele și legumele se spală sub jet de apă timp de 60 de secunde sau într-un vas cu apă din abundentă, după care se clătesc cu apă curată. În cazul legumelor și fructelor cu coajă tare puteți folosi chiar și o perie care să pătrundă şi în zonele mai puţin accesibile.

În unele cazuri și curățarea cojilor ajută. ”Știm că ele conțin foarte multe fibre, dar trebuie să punem în balanță care este riscul și beneficiul”, spune Țincu.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult