- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Petra s-a întors acasă după trei ani de Italia. Femeia a fost greu încercată de viață: „Unul dintre copii mei trebuia să fie operat”

28 Sep, 14:30 • stefan.vlad
Petra s-a întors acasă după trei ani de Italia. Este una dintre milioanele de femei din România, care, împinsă de lipsurile financiare, a fost nevoită să își lase copiii și să plece la muncă în străinătate. Însă, cu un ochi a râs, cu altul a plâns. Chiar dacă avea bănuți pentru a-și întreține familia, faptul că nu se afla alături de copiii ei o durea foarte tare.
Petra s-a întors acasă după trei ani de Italia. Femeia a fost greu încercată de viață: Unul dintre copii mei trebuia să fie operat

Petra s-a întors acasă după trei ani de Italia. Femeia în vârstă de 47 de ani, din satul Zmeu, comuna Lungani, județul Iași a lucrat trei veri la rând în Peninsula Italică ca muncitoare în agricultură.

Unul dintre copii mei trebuia să fie operat pentru o hernie inghinală severă. Am împrumutat 600 de euro pentru a plăti medicamentele și transportul din satul nostru la Iași, orașul unde se află spitalul.

Alina, cea mai mică dintre copiii mei, avea doar șase luni. Am lăsat-o în grija fraților mai mari. O mătușă din apropiere venea din când în când să-i verifice”, mărturisește Petra, potrivit roitalianul.com.

Petra s-a întors acasă după trei ani de Italia

De două ori pe săptămână, Petra suna acasă din Italia pentru a afla vești despre fetița sa și ceilalți copii. „Nu aveam un smartphone, nu-mi puteam permite, le auzeam vocea la telefon, dar fără să-i văd. Am lucrat împreună cu soțul meu într-o fermă agricolă din provincia Verona, unde recoltam fructe și legume 10 ore pe zi, cu un salariu de 6 euro pe oră.

Angajatorii știau că îmi lăsasem copiii singuri în România, dar nu le păsa. Îi interesa doar să fiu cât mai eficientă la locul de muncă, nimic altceva, își amintește ea despre cei trei ani în care a lucrat departe de ei.

Citește și: Care este limita de vârstă pentru a ieși la pensie, în Italia. Condițiile pentru pensionarea anticipată

În ciuda contractului de muncă care stipula că Petra ar fi trebuit să primească cel puțin 9 euro brut pe oră, în Italia este foarte răspândită practica de a plăti lucrătoarele agricole mai puțin decât ar trebui, mai ales pe cele străine. Însă, după trei ani de muncă grea în Italia, femeia a reușit să-și achite datoria, iar fiul ei a fost operat cu succes.

Odată cu întoarcerea sa acasă, au revenit greutățile financiare. Veniturile familiei sunt la fel de scăzute ca și înainte, iar copiii mai mari s-au mutat și ei în Italia pentru a lucra, în timp ce Alina, fetița cea mică, acum în vârstă de trei ani, a rămas cu Petra.

Atunci când lucram în Italia, îmi era mai ușor. Munceam mult, eram obosită, dar aveam suficienți bani pentru a mânca și a avea grijă de copiii mei. Acum, e greu să găsești un loc de muncă aici. Nu am bani pentru mâncare sau haine pentru copii. Dar cel puțin sunt acasă cu ei”, își încheie Petra povestea.