- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Petre Daea:„Să nu devenim prizonierii unor măsuri excentrice. Demnitatea animalelor nu e mai presus de hrana oamenilor”

26 Sep, 10:51 • Cornel Ghimeșan
În contextul referendumului din Elveția cu privire la „demnitatea” animalelor, Petre Daea, ministrul Agriculturii, comentează impactul pe care l-ar putea avea asupra României. În paralel Olanda ar putea interzice reclamele la carne începând cu 2024.
Petre Daea:„Să nu devenim prizonierii unor măsuri excentrice. Demnitatea animalelor nu e mai presus de hrana oamenilor”

Petre Daea pune în discuție efectul pe care demersurile Elveției și ale Olandei le-ar putea avea asupra României. În Elveția activiștii pentru protecția animalelor au reușit să strângă 100.000 de semnături pentru organizarea unui referendum care își propune să aducă modificări constituționale cu privire la creșterea animalelor. ONG-urile se luptă pentru eradicarea creșterii industrializate a animalelor, explicând că „demnitatea” le este afectată în acele condiții. Inițiativa aparține ONG-urilor care vor ca demnitatea animalelor din crescătorii, precum vite, păsări sau porci, să fie înscrisă în Constituție.Guvernul și Parlamentul se opun aceste inițiative.

Pe de altă parte, în Olanda, în orașul Haarlem, situat în apropierea Amsterdamului, urmează, începând cu anul 2024 să fie interzise reclamele la carne, pe motiv că produsele din carne contribuie la criza climatică.

Citește și: Nici românii cu creditele legate de IRCC nu scapă de scumpiri! Dobânda va crește la 4,08%, de la 2,65% cât este în prezent

Daea își dorește să fim calmi și raționali

Demersurile din țările europene pot aduce îngrijorare în rândul fermierilor români, însă Daea rămâne optimist, considerând că există o cale de mijloc, în care oamenii vor putea să privească rațional această problemă, fără să pună în pericol siguranța alimentară.

„Eu dau mesajul să fim calmi, raționali și în același timp și responsabili.Să fim raționali în a înțelege ce înseamnă creșterea animalelor și răspunderea pe care o avem pentru a asigura alimentele de care are nevoie omenirea și în același timp să luăm și măsurile cuvenite, în așa fel încât să putem să răspundem pe deplin acestui comandament al zilelor noastre, în care se pune mereu întrebarea: încotro?”, a declarat ministrul

Ministrul a mai explicat faptul că există două interpretări diferite ale subiectului. În primul rând, cea a Guvernului și a Parlamentului care are responsabilitatea de a asigura necesarul de hrană populației și, pe de altă parte cea a ONG-urilor, care au reușit să strângă atât de multe semnături.

„(…) este corectă atitudinea Parlamentului și a guvernului elvețian, pentru că știm foarte bine că structurile statale sunt cele responsabile cu asigurarea e hranei și din acest punct de vedere se gândesc tot timpul ce măsuri să ia, în așa fel încât să fim într-un confort pe care îl dorește omul.”, a mai declarat Daea

Mesajul ministrului Agriculturii pentru fermierii români este să rămână „calmi, raționali și în acelși timp responsabili”, aigurându-i pe aceștia de faptul că atât Guvernul, cât și fermierii sunt responsabili pentru producția de alimente, care este necesară pentru a asigura confortul românilor.

„În direcția în care asigurăm hrana a țării, într-un echilibru de abordare în așa fel încât să nu  devenim prizonierii unor măsuri din ăstea excentrice care nu au de a face cu realitatea şi mai ales cu situaţia concretă din fiecare ţară în parte”, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o emisiune Antena 3.

Alte articole: Prețurile fertilizatorilor explodează! Fermierii trec forțat la culturile BIO din lipsa banilor

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult