- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Nici românii cu creditele legate de IRCC nu scapă de scumpiri! Dobânda va crește la 4,08%, de la 2,65% cât este în prezent

26 Sep, 08:18 • Gabriela Andreescu
Numărul celor cu credite afectați de creșterea dobânzii IRCC este de 450.000, potrivit datelor BNR
Nici românii cu creditele legate de IRCC nu scapă de scumpiri! Dobânda va crește la 4,08%, de la 2,65% cât este în prezent

Românii cu credite la bănci primesc o nouă lovitură. Conform calendarului de modificare al indicelui IRCC, nivelul acestuia se va modifica la sfârşitul săptămânii. Pe baza tranzacţiilor efective care s-au desfăşurat în piaţă, nivelul IRCC ar trebui să crească de la 2,65% la 4,08%, la care se adaugă marja băncii cuprinsă între 2% şi 3%, informează economica.net.

Vești proaste pentru românii cu credite: Nivelul IRCC va crește la 4,08%, faţă de 2,65% cât este în prezent

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România, arată că la sfârsitul trimestrului I din 2023, IRCC va ajunge între 5% şi 6,5%, dar că este puţin probabil ca nivelul dobânzilor creditele cu dobânda legată de IRCC să ajungă la nivelul celor care o au acum legată de ROBOR. În primă fază dobânzile vor creşte în medie cu 1,5%, la 6,73%, faţă de 5,48% în iulie.

În 2023 însă, am putea avea dobânzi totale de aproximativ 9%.

Citște și: IRCC creează probleme românilor. Persoanele care au rate, riscă să plătească mai mult din octombrie

Conform BNR, dobânda medie pentru credite noi de peste cinci ani pentru gospodăriile populației era de 5,48% în luna iulie.

Creditele de peste cinci ani sunt în general cele ipotecare, iar vorbind de dobânda medie a creditelor ipotecare noi este vorba în mare măsură de creditele cu dobândă legată de IRCC.

Românii cu credite în IRCC vor avea mai mult de plată
Românii cu credite în IRCC vor avea mai mult de plată

De la 2 octombrie se va aplica însă o dobândă de 4,08%, la care se adaugă  media marjelor practicate de bănci, de 2,65%.  ceea ce va fi egal cu o dobândă medie de 6,73% pentru IRCC. În cazul norocos în care marjele băncilor nu vor crește, anul viitor media dobânzilor la creditele pentru locuinţe va ajunge la nivelul de 9%.

Pe de altă parte, ROBOR-ul la 3 şi 6 luni dă semne că s-a stabilizat, ceea ce înseamnă că actualul nivel de dobândă de 7,91%, plus marja medie a băncii de 2,65%, va rămâne în jur de 10% sau poate chiar va scădea, întrucât prognozele actuale ale analiştilor prezic că inflaţia se află aproape de maximum.

Te-ar putea interesa și: Românii care au creditele calculate în IRCC ar putea plăti rate duble în 2023. Previziunile analiștilor

În sistemul bancar sunt înregistrate 450.000 de persoane fizice care au creditele legate de IRCC şi nu de ROBOR, potrivit informaţiilor oferite de BNR la solicitarea economica.net.

Cifra îi include şi pe cei 13.752 de români care au solicitat trecerea de la ROBOR la IRCC pentru creditele Prima Casă, din momentul în care dobânda ROBOR s-a apropiat de nivelul de 8%.

ROBOR este rata medie a dobânzii cotate în tranzacțiile dintre instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. IRCC este o rată medie a dobânzilor practicate între bănci și reflectă nivelul dobânzilor valabile cu două trimestre în urmă.

O diferență între cei doi indici este faptul că IRCC ia în calcul dobânzile pentru tranzacțiile efective, în timp ce ROBOR se raportează la dobânzile cotate.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult