- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Petre Daea declară „război” cormoranilor: „mănâncă mai mult peşte decât românii”. Ministrul Agriculturii prezintă primele soluții pentru a scăpa de celebrele păsări

10 Apr, 09:25 • Lupu Alexandra
Petre Daea se declară nemulțumit de prezența cormoranilor, astfel, ministrul Agriculturii spune că celebrele păsări „trebuie să părăsească arealul”. Cum se explică situația? Daea spune că „mănâncă mai mult pește decât românii”.
Petre Daea declară „război” cormoranilor: „mănâncă mai mult peşte decât românii”. Ministrul Agriculturii prezintă primele soluții pentru a scăpa de celebrele păsări

Petre Daea declară „război” cormoranilor! Ministrul Agriculturii atrage atenția asupra faptului că celebrele păsări ar trebui să părăsească arealul, tocmai pentru că ele ne privează de 40.000 tone de pește pe an, relatează ziare.com.

Petre Daea, declarații despre cormorani

Petre Daea a declarat pe parcursul zilei de duminică că „prietenii” lui, cormoranii, ar trebui să părăsească arealul. Ministrul Agriculturii relatează că aceste celebre păsări ne privează de 40.000 de tone de pește pe an, având în vedere că ele mănâncă „mai mult decât românii”.

Daea a completat că există deja un act normativ în Parlament, prin care cormoranii pot fi împușcați pe tot parcursul anului. Mai mult decât atât, ministrul a precizat că populația celebrelor păsări a ajuns la o sută de mii, dar cu toate acestea, ea trebuie să rămână la cel mult 9.000 de exemplare.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: La ce distanță trebuie ținute păsările față de curtea vecinilor. Persoanele care dețin mai mult de 10 păsări riscă amenzi uriașe

„Prietenul meu trebuie să părăsească arealul, pentru că, din cauza prietenului meu, nu e prietenul meu, e prietenul altora, acest prieten ne privează de cel puţin 30 sau 40.000 de tone pe an. Cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii şi lucrul acesta au trebuit ani să se înţeleagă”, spune Petre Daea.

În interviul pe care l-a acordat pe parcursul zilei de duminică, ministrul a fost întrebat cum se poate ajunge la populația limită de cormorani. În acest sens, Petre Daea a menționat de „un proiect de act normativ trecut de primele verificări să se împuşte tot anul cormoranul”. În continuare, ministrul a precizat că în câțiva ani de zile trebuie să ajungem la această cifră, tocmai pentru a echilibra ecosistemul.

„Păi, la cum zic cei care protejează cormoranul, ar fi 9.000 şi ceva. Îi oprim pe ăia, restul…La număr, îi numără ei. Vânătorii ştiu cum să facă”, a spus ministrul.

Cormorani
Cormorani

Nu este pentru prima oară când Petre Daea vorbește despre situația cormoranilor și despre „pagubele” pe care le aduce statului român. Concret, la finalul anului trecut, ministrul a spus că celebrele păsări mănâncă mai mult pește decât românii, iar acest lucru se-ntâmplă tocmai pentru că „măsurile au fost lăsate la voia întâmplării”. Încă de atunci, ministrul avertiza că trebuie să se acționeze.

„În România, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. De ce acest lucru? Pentru că măsuri de-acestea, de reglaj al ecosistemului, nu au fost tardive, măsurile acestea au fost lăsate la voia întâmplării (…).

Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică, România trebuie privită într-un context general, economic, social şi de mediu, în aşa fel încât să putem realiza în ţară ce ne trebuie şi ca obiective statale pe care trebuie să le urmărim. (…)

Da, trebuie să se acţioneze. Ca soluţie privind reducerea efectivului, este una singură. (…) Au sarcina să îi împuşte, la vânătoare, este lege prevăzută”, declara Daea.

Citește și despre următorul subiect: Masculul de lebădă „Tică” a fost lovit cu bolovani de un grup de tineri. Una dintre păsările simbol ale României riscă să moară din cauza incompetenței huliganilor