- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, profit record la nouă luni: 161 de milioane de dolari net. Rafinăria a mers la capacitate maximă în ultimul trimestru

15 Nov, 23:44 • Gabriela Andreescu
Rompetrol Rafinare, societatea din grupul Rompetrol care administrează rafinăria Petromidia, a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit net de 161 de milioane de dolari, grație rezultatelor foarte bune din trimestrul trei al anului, pe fondul unei utilizări a capacității de rafinare de 100%.
Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, profit record la nouă luni: 161 de milioane de dolari net. Rafinăria a mers la capacitate maximă în ultimul trimestru

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat, în primele 9 luni ale anului, o cifră de afaceri brută consolidată de aproximativ 4,87 miliarde de dolari și un profit operațional (EBITDA) de circa 327 de milioane de dolari, ca urmare a cotațiilor de piață mai mari, comparativ cu perioadele similare ale anului trecut, arată compania într-un comunicat remis Bursei de Valori București, citat de Economica.net.

Creșterile sunt mari față de primele nouă luni de anul trecut: atunci afacerile au fost de doar 3,27 miliarde de dolari, iar indicatorul EBITDA de nici 87 de milioane.

Profitul net al companiei a fost, după nouă luni ale anului, de 161 de milioane de dolari, în condițiile în care peste 102 milioane au fost realizate în al treilea trimestru. Anul trecut la nouă luni, compania era pe pierdere – minus 58 de milioane de dolari.

Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, profit record la nouă luni: 161 de milioane de dolari net
Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, profit record la nouă luni: 161 de milioane de dolari net

„Rompetrol Rafinare continuă să reprezinte un factor de stabilitate în industrie, la nivel local și regional. Perioada ianuarie – septembrie 2022 a fost una complexă, cu provocări în aprovizionarea de materie primă, cu o revizie terminată cu succes și în graficul propus și cu un context complicat în zona Mării Negre. Cu toate acestea, ne-am aliniat producția și vânzările, astfel încât să venim în sprijinul cererii crescute din țară și ne-am concentrat pe eficientizarea fluxurilor operaționale și maximizarea performanțelor, în condiții de siguranță și protecție a mediului înconjurător”, a declarat Felix Crudu – Tesloveanu, Directorul General al Rompetrol Rafinare.

Petromidia a funcționat la maximum de capacitate în ultimul trimestru

Segmentul de rafinare, cel mai important, și-a crecut cu aproape 60% cifra de afaceri brută, la 4,16 miliarde de dolari, cu un profit net de aproape un sfert de miliard de dolari (235 de milioane). În primele nouă luni ale anului, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat peste 3,8 milioane de tone de materii prime (3,3 milioane în primele nouă luni din 2021), obținând o producție de aproximativ 1 milion de tone de benzină și 1,97 milioane de tone de carburanți diesel și Jet A1. Practic, rafinăria a mers la maximum în ultimul trimestru.

În ceea ce privește rafinăria Vega Ploiești, unicul furnizor intern de bitum pentru piața din România și singurul producător național de hexan, procesarea totală, în primele 9 luni ale anului, a fost de 267,7 mii de tone, în creștere cu aproximativ 20% față de primele 9 luni din 2021.

De asemenea, gradul de utilizare a capacității de rafinare a crescut cu peste 16%, ceea ce a permis consemnarea unei pierderi tehnologice de doar 0,63% și un consum energetic de 2,32 GJ/t.

Rafinăria din Ploiești se află în sinergie perfectă cu rafinăria Petromidia Năvodari – cea mai mare din România și una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre. Astfel, Petromidia îi asigură integral rafinăriei din Ploiești materiile finite/semifabricate necesare obținerii de produse speciale cu o valoare adăugată ridicată”.

Citește și: Cine face bani de pe urma facturilor imense plătite de populație: Electrica a obținut în primele 3 trimestre un profit net de 534 de milioane de lei, de șapte ori și jumătate mai mare față de anul trecut

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult