- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Piața de design interior ajunge la cote record! Românii Românii investesc în medie între 30.000 euro și 160.000 euro în amenajarea locuințelor

10 Jul, 19:33 • Bumbeneci Diana
Cifre inedite. Românii investesc în medie între 30.000 euro și 160.000 euro în amenajarea locuințelor, piața de design interior crescând accelerat în ultimii ani.
Piața de design interior ajunge la cote record! Românii Românii investesc în medie între 30.000 euro și 160.000 euro în amenajarea locuințelor

Piața de design interior a înregistrat un avans considerabil post-pandemie, apropiindu-se de maturitate, trend care se menține și în 2023, pe fondul interesului tot mai mare al românilor de a-și amenaja locuințele.

Piața de design interior ajunge la cote record

Astfel, românii investesc în medie între 30.000 de euro și 160.000 de euro în amenajarea apartamentelor, iar costurile pot depăși 200.000 de euro pentru amenajarea caselor. Aceste bugete au crescut cu peste 50% în ultimii trei ani, potrivit datelor MiSo Architects, una dintre principalele companii de arhitectură și design interior din România.

Cele mai multe proiecte de amenajare interioară, 80% dintre acestea, sunt pentru locuințe noi. Cele mai căutate servicii de design interior sunt serviciile la cheie, multe cerute de români stabiliți în străinătate care cumpără locuințe în România, în principal cu scopul de a le închiria.

design interior
design interior

De altfel, printre motivele principale pentru care românii investesc tot mai mult în design interior este creșterea valorii chiriei sau a valorii locuinței pentru vânzare, dar și dorința de a trăi în spații amenajate armonios pentru asigurarea stării de bine și reducerea stresului.

„În perioada pandemică, piața de design interior s-a revitalizat, cunoscând un proces accelerat de creștere, care continuă și în 2023. Creșterea este susținută de un interes tot mai mare pentru amenajarea locuințelor, care a urcat în primele locuri în privința importanței și investițiilor făcute de români.

Dacă în 2019 un buget mediu pentru design interior era între 20.000 de euro și 90.000 de euro, în prezent acesta poate fi de până la 3 ori mai mare. De altfel, având loc o schimbare de mindset în pandemie privind importanța lucrurilor în viața oamenilor, a devenit o prioritate pentru români să amenajeze apartamentul sau casa. În plus, există o doză sporită de încredere acordată specialiștilor din domeniu”, declară Sorana Leru, co-fondator și arhitect de interior în cadrul MiSo Architects.

Vezi și: Vestea momentului în România! Anumite salarii vor fi MAJORATE de la 1 august

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult