- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Piedone revine în funcția de primar al Sectorului 5. Prefectul Capitalei: „Domnul Piedone are dreptul să-și reia mandatul”

21 Jun, 15:49 • Lupu Alexandra
Prefectul Capitalei, Diana Anca Artene, afirmă că Piedone are dreptul să-și reia mandatul. El poate reveni în funcția de primar al Sectorului 5.
Piedone revine în funcția de primar al Sectorului 5. Prefectul Capitalei: „Domnul Piedone are dreptul să-și reia mandatul”

Informații de ultimă oră. Prefectul Capitalei, Diana Anca Artene, a declarat în urmă cu puțin timp că Piedone se poate întoarce în funcția de primar al Sectorului 5, informează mediafax.ro. Popescu Cristian Victor are dreptul să-și reia mandatul, iar toate efectele condamnării sunt desființate retroactiv.

Piedone se întoarce

Diana Anca Artene a afirmat că Piedone are dreptul să-și reia mandatul, fără nicio restricție legală. Prefectul Capitalei a menționat că toate efectele condamnării sunt desființate retroactiv, odată cu decizia ÎCCJ.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: OFICIAL. Piedone va fi eliberat. Fostul primar este achitat de ÎCCJ, după recursul formulat în dosarul Colectiv

„Referitor la decizia luată astăzi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în ce îl priveşte pe domnul Cristian Popescu Piedone, prin care a fost desfiinţată condamnarea de la Curtea de Apel Bucureşti, aceasta înseamnă, mai exact, că domnul Piedone are dreptul să îşi reia mandatul, fără nicio restricţie legală. Condamnarea, respectiv temeiul încetării mandatului de primar al domniei sale, de la acel moment, a fost desfiinţată, iar toate efectele condamnării sunt desfiinţate retroactiv”, afirmă Diana Anca Artene.

Ea precizează că hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă. Prefectul Capitalei menționează că nici prefectul, nici consiliul local nu au opțiunea de a nu respecta decizia. Artene relatează că, după comunicarea oficială a dispozitivului sentinței, va emite ordinul de repunere în funcție.

„Aşadar, după comunicarea oficială a dispozitivului sentinţei, voi emite ordinul de prefect de repunere în funcţie”, încheie Artene.

Cristian Popescu Piedone
Cristian Popescu Piedone

ÎCCJ a admis astăzi recursul în casație formulat de fostul primar al Sectoarelor 4 și 5 din Capitală, Popescu Cristian Victor Piedone . În decizia prezentată de ÎCCJ, se relatează că instanța anulează formele de executare emise în baza sentinței penale penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia.

„Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone împotriva aceleiaşi decizii.

Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare:

În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL).

Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat. Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză.

Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul în casaţie declarat de acest inculpat rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi şi intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 680 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 iunie 2023”, se arată în decizia ÎCCJ în cazul lui Piedone.

Citește și despre următorul subiect: Miliardarul Puiu Popoviciu scapă de închisoare. Omul de afaceri se poate întoarce în România. Decizia este definitivă