- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Plătiți să doarmă la locul de muncă. Lista parlamentarilor care nu au luat niciodată cuvântul, dar primesc indemnizații de 23.000 de lei

13 Jul, 09:44 • Constantin Cristina
Cei mai mulți din parlamentari nu scot un cuvânt pe perioada mandatului lor. Fug de microfon, însă de bani nu!
Plătiți să doarmă la locul de muncă. Lista parlamentarilor care nu au luat niciodată cuvântul, dar primesc indemnizații de 23.000 de lei

Doar 10 parlamentari au avut contact cu microfonul din plen doar la momentul depunerii jurământului, cu toate astea, lunar le intră în cont peste sute de milioane de lei, a menționat ziare.com. Majoritatea parlamentarilor care au fugit de microfon, cum spuneam, au participat doar la jurământ, moment în care au vorbit timp de doar 30 de secunde.

Citește și: Este oficial! Parlamentarii își iau adio de la pensiile speciale. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea

Parlamentarii fug de microfon, dar nu și de bani! Încasează lunar indemnizații de peste 23.000 de lei. Iată cine a scos două vorbe doar la depunerea jurământului

Parlamentarii au depus jurământul oficial pe 21 decembrie 2020, aceasta fiind prima și ultima zi în care zece parlamentari au luat cuvântul în plen. Cei mai mulți aleși care nu au avut nimic de spus la microfon se regăsesc la PNL și PSD, adică partidele care dețin și cele mai mari grupuri parlamentare. La ora actuală, grupurile PSD din parlament au 155 de aleși, în timp ce liberalii au 121.

Parlamentari
Parlamentari

Așadar, printre acești parlamentari din coaliția PNL se regăsesc:

  • Daniel Constantin, actualul ministrul al Agriculturii, care a vorbit doar 28 de secunde pe 21 demebrie 2020, la jurământ.
  • Mugurel Cozmanciuc, fost secretar de stat în Guvernul Ponta din 2012, și Costel Barbu, deputat liberal aflat la primul mandat, au avut tot o singură intervenție.

La polul opus, parlamentarii PSD care au zis două vorbe doar la depunerea jurământului sunt:

  • deputatul Nicu Niță, care s-a făcut auzit în aproape trei ani doar 26 de secunde.
  • Eliza Peța-Ștefănescu, fina primăriței Craiovei Lia Olguța Vasilescu, a avut și ea tot o singură intervenție.
  • Minoritatea cu vocea cea mai slabă din parlament este cea a Sârbilor, întrucât reprezentantul lor, deputatul Ognean Crîstici a luat cuvântul în plen doar la depunerea jurământului.
  • Szabolcs Nagyn, parlamentar din minoritatea maghiară, s-a ferit să vorbească în plen, acesta fiind la microfon pentru doar 37 de secunde, în decembrie 2020.
  • Ultimii doi parlamentari care s-au făcut auziți doar la depunerea jurământului sunt deputatul USR Andrei Drancă, un inginer aflat la primul mandat, precum și deputatul AUR Călin Balabasciuc.

La ce salarii au, nu mai este nevoie să vorbească foarte mult. Așadar, un deputat câștigă lunar o indemnizație cuprinsă între 18.000 și 23.000 de lei brut, în funcție de comisiile din care face parte sau dacă deține vreo funcție într-una dintre cele două Camere.

Astfel, la un venit mediu de 20.500 de lei brut pe lună (aprox. 12.000 de lei net), deputații au câștigat în primele cinci luni de mandat aproximativ 123.000 de lei (72.000 de lei net). Pe lângă salariile generoase, care de la aproximativ 5.000 de lei net în 2017 au explodat la sumele din prezent, un parlamentar mai primește o sumă forfetară pentru cabinetele parlamentare și activitatea parlamentară din circumscripțiile electorale, dintre care jumătate sunt decontabili, iar jumătate sunt luați pe declarație pe proprie răspundere.

La aceasta sumă mai sunt adăugați 1.400 de lei, transport în circumscripția electorală și o diurnă în jurul a 200 de lei. Aleșii care sunt din provincie mai primesc și suma de 4.600 de lei pentru cazare în București. Mai mult, pe lângă venituri și indemnizații, parlamentarii mai primesc telefon, tabletă, transport gratuit cu trenul – CFR, indiferent unde, atât la clasa 1, cât și la vagon de dormit, cât și o călătorie dus întors către circumscripția electorală cu avionul.

Alte articole: Parlamentarii sunt puși la punct! Ce prevede „Legea anti-Șoșoacă” și care sunt noile modificări din regulament