- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Polițe RCA mai scumpe în 2023 – Proprietarii de mașini sunt tot mai îngrijorați de tarife!

18 May, 12:03 • Bumbeneci Diana
De ce costul poliței RCA va crește în acest an? Dacă luăm în considerare faptul că polițele de asigurare auto sunt personalizate pentru fiecare șofer și vehicul, sunt influențate de starea vechicului, de clasa bonus-malus, atunci există mai multe motive pentru care tarifele pot fi mai scumpe. 
Polițe RCA mai scumpe în 2023 - Proprietarii de mașini sunt tot mai îngrijorați de tarife!

Tarifele sunt în funcție de vârsta șoferilor și de mașini. Unele modificări la tarife sunt generate și de evoluția daunalității. Șoferii care sunt prudenți și nu au accidente își vor păstra bonificația bonus-malus la polițele RCA, timp de 3 ani, chiar dacă își schimbă mașina. Aceasta este o propunere la un proiect de lege care a fost realizat de USR. Potrivit celor spuse de senatorul USR Cristi Berea: acest beneficiul nu are legătură cu autovehiculul proprietarului, ci cu aptitudinea lui de a conduce și comportamentul său responsabil în trafic – care trebuie să fie răsplătit și încurajat. Contează desigur și tarifele de referință la RCA care în 2023 sunt mai mari, comparativ cu anul trecut. Acestea sunt calculate conform prevederilor legale privind asigurarea obligatorie RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat încă din februarie 2023 tarifele de referință la RCA pentru acest an și creșterile sunt mari. În februarie 2022, suma era de 3.551 lei, iar în februarie 2023, suma a fost de 4.709 lei. Creșterile sunt mari pentru toate categoriile cilindrice la mașini și toate categoriile de vârstă la proprietarii de mașini.În acest an, datele statistice arată că a crescut și numărul de accidente, ceea ce a creat și mai multe daune de asigurare. Din cauza daunelor, care sunt mai mari, cresc și costurile pentru reparații și pentru înlocuire a pieselor mașinilor. Prin urmare, acesta este un alt motiv care va duce la o creștere a ratelor de asigurări. La fel ca în fiecare an și în 2023, asiguratorii sunt foarte atenți la toate aspectele și evenimentele care apar și dacă legea le permite, ei nu ezită să majoreze sumele la polițele RCA. Scopul asiguratorilor este de a-și acoperi aceste costuri, atunci când apar accidente și primesc cereri de despăgubire. Un alt motiv este acela că în acest an o companie foarte mare de asigurări – Euroins – a dat faliment. Asta face ca un număr foarte mare de români să rezilieze polița cu Euroins și să facă o poliță nouă la altă companie de asigurări. Pentru ei găsirea unor modalități de a eonomisi bani la prima RCA ar fi o necesitate, având în vedere că mulți sunt sceptici că vor putea fi despăgubiți de către Fondul de Garantare a Asiguraților.

Cum pot proprietarii de mașini să cumpere un RCA mai ieftin? 

Românii își dresc să facă economie la bani și pentru asta caută pecele mai ieftine prețuri la polițe RCA.Ei au posibilitatea de compara prețurile la asigurări, chiar înainte de a cumpăra o mașină. În ziua de azi, șoferii trebuie să se gândească și la o situație critică și să pună din timp ceva bani deoparte, pentru a avea cu ce plăti ceea ce au nevoie: asigurarea, revizia auto, înlocuirea unor piese la mașină, sau achiziționarea unui autovehicul nou. Pentru a găsi un preț rezonabil la polița de asigurare auto obligatorie RCA, românii pot intra pe anumite site-uri care oferă posibilitatea de a compara prețurile la diferiți asiguratori și de a alege o asigurare la cei de la RCA IEFTIN. Asta este un mare avantaj pentru ei, deoarece nu se plătește nimic pentru compararea prețurilor. Metoda este simplă, se poate vedea rapid și în mod gratuit care sunt cele mai ieftine și cele mai căutate polițe RCA din 2023.  Contează și menținerea unui istoric bun prin a conduce prudent, pentru că asta aduce cu sine o clasă bonusmai mare. De exemplu, dacă un șofer are clasa B8, asta îi va aduce o reducere la tariful de bază cu până la 50%.

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult