- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Povestea de succes a unei românce stabilite în Italia de trei decenii. Chef Dorina Burlacu, premiată de două ori cu distincția “Cinci stele de aur ale bucătăriei”

12 Dec, 17:45 • Stefan Simion
Dorina Burlacu s-a stabilit în Italia în urmă cu trei decenii. Cu multă muncă și determinare, și-a construit o carieră în gastronomie, lucrând și învățând de la unii dintre cei mai respectați bucătari ai gastronomiei italiene, precum Gualtiero Marchesi, Massimo Bottura, Gaetano Trovato. Dorina s-a specializat în realizarea de paste cu indice glicemic scăzut, concepute pentru alimentația persoanelor cu diferite patologii.
Povestea de succes a unei românce stabilite în Italia de trei decenii. Chef Dorina Burlacu, premiată de două ori cu distincția “Cinci stele de aur ale bucătăriei”

Chef Dorina Burlacu a fost distinsă de două ori consecutiv, în 2022 și 2023, cu “Cinci stele de aur ale bucătăriei” de către Asociația Bucătarilor Italieni-Associazione Italiana Cuochi.

Povestea de succes a unei românce stabilite în Italia de trei decenii

Recent, Dorina a primit și “Aurul pentru cariera în gastronomie”, în semn de recunoaștere a activității de cercetare și inovare în domeniul gastronomiei. Este primul bucătar de origine română care primește această înaltă distincție. La evenimentul anual dedicat excelenței culinare de la Spazio Reale din Campi Bisenzio au fost premiați acei chefi selectați din cei peste 3.500 de bucătari italieni din toată lumea.

chef

Dorința româncei este să gătească nu doar delicios, dar și foarte sănătos. În acest scop, Dorina urmează să colaboreze cu medici nutriționiști și oncologi în vederea realizării unor rețete sănătoase. Rețeta sa de Erbazzone, o plăcintă umplută specifică orașului Reggio Emilia, a fost certificată de Academia de Nutriție Culinară Cucina Evolution din Bologna, care utilizează standardele Ministerului Sănătății din Italia.

Citeste si Cum a reușit buzoianca Ana Maria Mircea să ducă mai departe o afacere de familie! Iată secretele unui antreprenor de succes!

Medalia de Aur a Carierei, acordată de Associazione Italiana Cuochi la Florența, este o recunoaștere a faptului că drumul pe care l-am ales, cel al gastronomiei dedicată sănătății, este cel corect. După 30 de ani de carieră, prin care am trecut prin toate etapele pe care un bucătar pasionat trebuie să le parcurgă, am ajuns la acel nivel în care pot să spun, în deplină cunoștință de cauză, că gustul contează cel puțin în aceeași măsură cu sănătatea. Mă voi dedica, alături de medicii nutriționiști și oncologi cu care colaborez deja, descoperirii acelor rețete care mențin sănătatea sau o readuc”, spune Dorina Burlacu.

Chef Dorina Burlacu are un palmares foarte bogat

Chef Dorina Burlacu este unicul bucătar femeie de origine română cu titlul de profesor, Master în Nutriţie Culinară la Accademia di Nutrizione Culinaria din Bologna – Italia.

Românca activează ca profesor la cursuri profesionale regionale, transmițând filosofia sa gastronomică și viziunea bazată pe economisirea energiei, punerea în valoare a teritoriului prin consumul de produse locale și lupta împotriva risipei.

*Premiul acordat de către Asociația Bucătarilor Italieni, “Aur pentru cariera în gastronomie”, este cea de-a treia recunoaștere, în doar o lună, a inovației în gastronomia dedicată sănătății, stării de bine și gustului prin se remarcă chef Dorina Burlacu.

Citeste si Românii muncitori care au succes! Povestea unui bărbat care a renunțat la Italia pentru o afacere la noi în țară

*Chef Dorina Burlacu a fost selectată pentru a participa, la începutul lunii noiembrie 2023, la prima ediție a Science&Cooking World Congress. Este unica româncă invitată la acest eveniment unde a primit diploma Summer School International of Science Gastronomy. Etalonul gastronomiei de avangardă, evenimentul de la Barcelona a reunit, pentru prima oară la nivel global, cei mai inovatori bucătari care și-au pus talentul în slujba alimentației axate pe menținerea sănătății sau redobândirea acesteia în cazul celor afectați de boli de nutriție, diabet sau afecțiuni oncologice.

*Arte pentru Excelență în Bucătărie. De Ziua Națională a României, chef Dorina Burlacu a primit, în Biblioteca Senatului Republicii Italiene din Roma, premiul Arté pentru Excelența în bucătărie. Ascociația Politeia, care reunește o parte din consilierii români aleși în Italia, i-a oferit premiul Dorinei Burlacu pe care o consideră un exemplu de integrare perfectă a românilor în comunitatea italiană.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult