- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Românii muncitori care au succes! Povestea unui bărbat care a renunțat la Italia pentru o afacere la noi în țară

16 Nov, 13:30 • Cornel Ghimeșan
Extrem de mulți români aleg să plece la muncă în străinătate, în speranța că viața lor va fi mai bună. Uneori se întâmplă așa, uneori nu, însă dorul de casă este numitor comun pentru toți românii aflați în diaspora. Iată povestea unui bărbat care a renunțat la Italia pentru o afacere în Iași.
Românii muncitori care au succes! Povestea unui bărbat care a renunțat la Italia pentru o afacere la noi în țară

Mihai Radu, un bărbat din Iași în vârstă de 39 de ani, a petrecut 15 ani în Italia, mai precis în Torino, în căutarea unei vieți mai bune. În timpul șederii sale acolo, a fost implicat în diverse domenii de muncă, precum construcții, fabrici și patiserii, fără a beneficia de o pregătire specializată.

Citește și: O comunitate din Italia oferă salariu de 3.000 de euro pe lună unei familii dispusă să țină deschis singurul bar din localitate

„Am plecat acolo fără să cunosc foarte multe lucruri, la îndemnul altor prieteni. Am avut tot felul de promisiuni care nu s-au concretizat, de la oameni care au spus că îmi vor oferi locuri de muncă bine plătite. Am dormit multe nopţi în gări, în săli de aşteptare şi încercam să îmi găsesc de muncă.

Eram toată ziua atent la anunţuri şi aplicam la orice poziţie. Aşa am ajuns să lucrez pe şantier, unde eram mai mult salahor, în fabrici, în patiserii, dar nu acolo îmi era locul, simţeam că este doar o perioadă de tranziţie în viaţa mea până când voi reuşi să mă stabilizez pe o activitate care îmi place şi mă ajută să-mi asigur un trai decent”, a povestit Mihai conform Adevărul.

O turnură în destinul său s-a produs în timp ce lucra într-o patiserie. Un client, impresionat de calitățile sale, i-a oferit oportunitatea de a lucra într-un salon de tip barber shop. Cu toate că nu avea experiență în acest domeniu, Mihai a acceptat provocarea cu entuziasm.

„Nu aveam pregătirea necesară, nu am tuns niciodată pe nimeni până atunci, dar am zis să încerc. Am reuşit să obţin, cu ajutorul acestui italian, care acum îmi e prieten, şcolarizare gratuită, iar după finalizarea studiilor m-a angajat la salonul lui. Acolo am muncit aproximativ 10 ani şi se câştiga destul de bine”, a mai povestit Mihai.

De ce a renunțat la Italia

Cu toate că perioada petrecută în Italia i-a adus stabilitate financiară, gândurile lui Mihai au rămas întotdeauna ancorate în România. Cu economiile strânse, s-a întors în Iași și a deschis propria sa frizerie

„Chiar dacă duceam o viață bună, mereu mi-am dorit să mă întorc acasă, unde aveam familia și prietenii. Cu banii pe care i-am strâns, m-am decis să risc și să încerc să îmi deschid propriul salon”, a spus bărbatul.

El împărtășește cu clienții săi bogăția experienței acumulate, având deja angajate alte două persoane, iar afacerea sa cunoaște un succes semnificativ. Mihai Radu nu se oprește aici. În planurile sale de viitor se numără extinderea cu alte locații în oraș, menținând standardul înalt al serviciilor și continuând să inspire prin povestea sa de succes.

Citește și: Oana a decis să plece din România în urmă cu 17 ani. A locuit o perioadă în Italia, dar s-a mutat în SUA după ce s-a îndrăgostit: „Șocul cultural a fost mai mare decât mă așteptam”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult