- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Premierul Ciucă anunță ce se va întâmpla cu pensiile militare. „Toate aceste zvonuri se duc și produc o serie întreagă de atitudini și decizii”

02 Nov, 15:05 • Stefan Simion
Premierul Nicolae Ciucă anunță că pensiile militarilor și ale magistraților nu vor fi modificate. Anunțul a fost făcut după ce în spațiul public au apărute mai multe zvonuri.
Premierul Ciucă anunță ce se va întâmpla cu pensiile militare. „Toate aceste zvonuri se duc și produc o serie întreagă de atitudini și decizii”

Pensiile militare, din nou în discuție. Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări militarilor că pensiile lor vor rămâne nemodificate. Ciucă le transmite militarilor și magistraților că pensiile lor nu vor fi modificate. „Zvonurile” au dus la „o serie întreagă de atitudini și decizii” care nu sunt potrivite cu realitatea. Vorbind despre pensiile românilor, premierul a mai explicat că veniturile lunare ale acestei categorii de români se vor realiza corecții de disciplină financiară, astfel încât pensiile să nu fie mai mari decât salariul, conform Digi24.

Premierul Ciucă anunță ce se va întâmpla cu pensiile militare

Premierul a mai anunțat, miercuri, într-o conferință de presă că Banca Mondială propune Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală. Nici pensiile magistraților nu vor fi modificate.

Toată panica a pornit după ce acum câteva zile,  zeci de magistrați au depus cereri de pensionare, în contextul discuțiilor privind pensiile speciale.  Lista de 63 de magistrați care au solicitat să se pensioneze este deschisă de Gabriela Baltag, membru al CSM, urmată de patru judecători de la Instanța Supremă.

„Ieri, la Ministerul Apărării Naționale, la învestirea domnului ministru, am simțit nevoia să comunic cu militarii prezenți în sală, pentru că au nevoie de acest mesaj. Vedeți, toate aceste zvonuri se duc și produc o serie întreagă de atitudini și decizii care nu sunt tocmai potrivite cu realitatea și am vrut să combatem aceste zvonuri, pentru că, dincolo de orice, este vorba de o decizie politică în conformitate cu contextul actual și sunt argumente, nu numai ale noastre, sunt argumente, inclusiv ale studiului Băncii Mondiale prin care păstrează pensiile militare în actuala structură. Cred că același lucru trebuie spus și pentru personalul din Ministerul Justiției”, menționat Nicolae Ciucă.

Premierul Ciucă anunță ce se va întâmpla cu pensiile militare. „Toate aceste zvonuri se duc și produc o serie întreagă de atitudini și decizii”
Premierul Ciucă anunță ce se va întâmpla cu pensiile militare. „Toate aceste zvonuri se duc și produc o serie întreagă de atitudini și decizii”

Te-ar mai putea interesa și: Gigi Becali a spus ce vrea sa facă pe cele 860 de hectare luate în arendă! „Mă gândesc să cresc acolo cel puțin 20.000 de oi, să fie o afacere integrată, cu agricultură”

În acest context, lista de 63 de magistrați care au cerut să se pensioneze este deschisă de Gabriela Baltag, membru al CSM, urmată de patru judecători de la Instanța Supremă. Mai mult, premierul Nicolae Ciucă a mai anunțat că, potrivit ordonanței asumate de Guvern, se vor realiza corecții de disciplină financiară, astfel încât pensiile să nu fie mai mari decât salariul.

„Este foarte clar că trebuie să ne asumăm ca prin această ordonanță să producem acele corecții de disciplină financiară, astfel încât pensiile să nu fie mai mari decât salariul, iar inclusiv partea de criteriu de vârstă care a produs o anumită temere în sistem este una care se va produce într-o abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens. Ca atare, fiecare dintre noi, când ajungem la o anumită vârstă, indiferent unde ne desfășurăm activitatea, ajungem la un anumit nivel de înțelepciune profesională și atunci avem această datorie, cel puțin de conștiință personală, astfel încât să dăm înapoi unui sistem care ne-a format și de la care am beneficiat de tot ceea ce am realizat în viață minimum de cunoștințe profesionale.

Și chestiunea aceasta este foarte simplă într-un sistem, indiferent că este civil sau militar, pentru că trebuie să lăsăm după noi o moștenire. Moștenirea nu poți s-o lași decât împărtășind cu cei care fac parte din generația care urmează să ne ia locul mâine sau poimâine”, a spus premierul, în cadrul unei conferințe de presă.

Ai mai putea citi și: Beneficii pentru producătorii români. Ministrul Petre Daea a semnat un acord cu Penny și Casa de Comerț Unirea

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult