- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Premierul Marcel Ciolacu anunță ce se întâmplă cu salariile din două domenii de bază!

28 Sep, 13:27 • Stefan Simion
Premierul Marcel Ciolacu, în decursul dimineții de joi, a declarat că salariile minime pentru cele două domenii de bază (agricultură și construcții) nu vor dispune de o majorare, așa cum prevedea Ordonanța.
Premierul Marcel Ciolacu anunță ce se întâmplă cu salariile din două domenii de bază!

Proiectul de Ordonanță pentru majorarea salariilor minime ar fi fost întrerupt de către Premierul Marcel Ciolacu odată cu introducerea contribuțiilor la Asigurările de Sănătate. Astfel, cei din industria alimentară, constructoare și a agriculturii vor avea salariul neafectat de cele întâmplate.

„Calculele prezentate în această dimineață de Ministerul Finanțelor arată că în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toți angajații, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaților din cosntrucții, agricultură și industria alimentară ar fi putut scădea. Cu toții, și mai ales, eu am promis că nu se va întâmpla acest lucru și nu sunt de acord cu acest lucru. Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă. Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanță care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul.”, conform informațiilor furnizate de Economedia.ro din declarația Premierului Marcel Ciolacu, joi dimineață, la Guvern.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Vezi și: https://www.dailybusiness.ro/stiri-interne/lista-salariilor-care-vor-fi-mai-mici-dupa-ce-legea-austeritatii-va-fi-adoptata-peste-1-milion-de-romani-vor-primi-mai-putini-bani-371988/

Care era prevederea Ordonanței inițiale?

Decizia a fost luată în decursul zilei de joi dimineață, Guvernul având analiza asupra acestei decizii încă din dimineața de marți. Propunerea era de a crețte salariul minim brut în domeniile de bază menționate anterior de la 4.000 la 4.500 de lei, însă această inițiativă nu a mai putut fi luată din cauza contribuțiilor de asigurări de sănătate care au fost reintroduse în construcții, agricultură și industria alimentară prin măsurile fiscale.

Când va fi reluată Ordonanța în Guvern?

După ce Ministerul de Finanțe a făcut calculele și a ajuns la concluzia că acești oameni s-ar fi aflat în poziția de pierdere, nu de câștig, Ordonanța a fost amânată. Premierul Ciolacu a anunțat că această ședință va fi amânată cu doar o săptămână.

Vezi și: https://www.dailybusiness.ro/stiri-interne/cu-cat-se-maresc-salariile-profesorilor-de-la-1-ianuarie-2024-s-a-stabilit-grila-de-salarizare-aplicabila-sistemului-national-de-invatamant-369772/

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult