- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Președintele Austriei dă verdictul: „România și Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen”. Alexander Van der Bellen susține că respingerea statului român ar transmite un semnal greșit cetățenilor

24 Mar, 21:26 • Lupu Alexandra
Alexander Van der Bellen vorbește public despre unul dintre cele mai dezbătute subiecte din ultima perioadă: aderarea României și a Bulgariei la Schengen. Președintele Austriei susține că cele două state sunt pregătite.
Președintele Austriei dă verdictul: „România și Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen”. Alexander Van der Bellen susține că respingerea statului român ar transmite un semnal greșit cetățenilor

Alexander Van der Bellen declară că România și Bulgaria sunt pregătite să intre în spațiul Schengen. Declarația apare la momentul potrivit, având în vedere că aderarea a ajuns deja să fie un subiect plin de incertitudine. Președintele austriac a precizat că respingerea statului român ar transmite un semnal greșit cetățenilor, așa cum relatează stiripesurse.ro.

România este pregătită să intre în spațiul Schengen

Alexander Van der Bellen face lumină în cazul Schengen. Președintele Austriei confirmă că România și Bulgaria sunt pregătite de aderare. La fel de bine, reprezentantul a explicat că respingerea statului român ar transmite un semnal cetățenilor, având în vedere că multe companii bine-cunoscute din Austria activează în România cu mult succes. Van der Bellen a precizat că speră că va fi identificată soluția care va duce, ulterior, la calmarea situației curente.

„România și Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen. Sunt îngrijorat de reputația Austriei în fața partenerilor noștri europeni”, spune președintele austriac.

„Atunci când companii bine-cunoscute din Austria, care activează cu succes în România, spun că sunt îngrijorate de actuala politică austriacă, aceste voci ar trebui luate în serios. Este vorba despre comenzi reale, cifră de afaceri reală și locuri de muncă reale. Atât în România, cât și aici, în Austria. În acest sens, sper că o soluție poate ajuta în curând la calmarea lucrurilor”, completează Van der Bellen.

Te-ar putea interesa și: Ultima oră. Bulgaria are mari șanse să intre în Schengen anul acesta. Rumen Radev a declarat că țara „primeşte din ce în ce mai mult sprijin”

„Dacă acum le transmitem un semnal acestor oameni: „Nu sunteți bineveniți”, acest lucru va pune în mișcare o evoluție care va avea consecințe negative pentru persoanele care au nevoie de îngrijire în Austria și pentru familiile lor”, adaugă reprezentantul.

România este pregătită să intre în spațiul Schengen
România este pregătită să intre în spațiul Schengen

În continuare, Van der Bellen a precizat că respinge ideea de a rămâne la motorul cu combustie internă. Mai exact, președintele Austriei a declarat că vrea să reducă rapid dependența statului față de Rusia, motiv pentru care au fost luate mai multe măsuri în această direcție.

„Vrem să ieșim din energiile fosile pentru a încetini încălzirea amenințătoare a climei și pentru a reduce rapid dependența noastră fatală de Rusia lui Putin. În acest scop, am convenit asupra mai multor pachete majore de măsuri în Europa”, declară fostul lider al Partidului Verde.

„Acum ar trebui să privim înainte și să punem în aplicare și acest plan. Dacă statele individuale, fie că este vorba de Germania, Austria sau alte state, încep să dea înapoi, acest lucru nu ne va ajuta. Prin urmare, sper că vom reuși să ajungem la o soluție durabilă și în ceea ce privește tehnologia de propulsie pentru autoturisme”, completează Alexander Van der Bellen.

Ambasadorul UE este sceptic în ceea ce privește destrămarea înțelegerii cu privire la motoarele de combustie. Mai mult decât atât, Selmayr a precizat că aderarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen va crește securitatea, luând în considerare că frontiera externă va fi considerată comună la nivel european.

Vezi și: Scandalul Schengen continuă la Curtea Europeană de Justiție. România și Bulgaria sunt discriminate?