- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scandalul Schengen continuă la Curtea Europeană de Justiție. România și Bulgaria sunt discriminate?

16 Mar, 19:02 • Constantin Cristina
Scandalul Schengen a ajuns la Curtea Europeană de Justiție, unde mai mulți europarlamentari au întrebat dacă România și Bulgaria sunt țări discriminate. De ce sunt lăsate în afara spațiului unic de circulație european.
Scandalul Schengen continuă la Curtea Europeană de Justiție. România și Bulgaria sunt discriminate?

Scandalul Schengen continuă la Curtea Europeană de Justiție, unde europarlamentarul Renew Europe, Vlad Gheorghe, împreună cu Ombudsmanului European, echivalentul Avocatului Poporului din România, au declarat joi că a cerut instituției să spună dacă românii și bulgarii sunt discriminați și sunt lăsați în afară spațiului unic de circulație european, iar europarlamentarul Eugen Tomac l-a avertizat pe Franz Timmermans că țara noastră, România nu acceptă nedreptăți, a menționat Agerpres.

Citește și: Eurodeputatul PSD Victor Negrescu spune lucrurilor pe nume: „Trebuie să fim mai ofensivi în a prezenta argumentele privind aderarea României la Spațiul Schengen”

„Sunt discriminaţi românii şi bulgarii lăsaţi în afara spaţiului unic de circulaţie european? Am solicitat opinia Curţii Europene de Justiţie şi a Ombudsmanului European (echivalentul Avocatului Poporului din România). Am cerut celor două instituţii să se pronunţe în această speţă, date fiind prevederile articolului 2 şi ale articolului 4, alineatul al treilea din Tratatul privind Uniunea Europeană, precum şi cuprinsul articolelor 20 şi 21 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene.

În solicitările mele am amintit CJUE şi Ombudsmanului că atât Parlamentul European, cât şi Comisia au decis în repetate rânduri că România şi Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea la Schengen şi îndeplinesc condiţiile necesare intrării în spaţiul unic de circulaţie european”, a scris Vlad Gheorghe pe Facebook.

Schengen
Schengen

Europarlamentarul a susținut că România a îndeplinit toate condițiile prevăzute pentru a intra în spațiul Schengen, în plus a avut și o contribuție substanțială la spațiul unic în integralitatea sa.

Acesta a precizat faptul că în carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, articolul 21 spune că se interzice orice fel de discriminare care se bazează pe culoare, rasă, etnie, sex, limbă, religie.

Alte articole: România nu poate renunța la Bulgaria în procesul Schengen. „Această parte a procesului de aderare la Spaţiul Schengen este aproape imposibilă”