- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Președintele CNAS, despre „plata informală” la plic oferită doctorilor: „Trebuie să depăşim mentalitatea asta sovietică”

25 Oct, 08:32 • Fundeanu Madalina
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu, și-a spus părerea despre aşa-zisa „plată informală” oferită de către pacienţi unor anumiți doctori. Acesta a comentat că practica respectivă ține de „mentalitatea sovietică” și că în România nu mai există motive să se facă acest lucru.
Președintele CNAS, despre „plata informală” la plic oferită doctorilor: „Trebuie să depăşim mentalitatea asta sovietică”

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu, a comentat despre aşa-zisa „plată informală” oferită de către pacienţi unor medici. Conform informațiilor oferite de site-ul Ziare.com, Andrei Baciu a susținut faptul că această practică se află în strânsă legătură cu „mentalitatea sovietică”, punând accent pe faptul că în România nu mai există niciun motiv real pentru ca pacienţii să dea bani cadrelor medicale.

Ce crede Andrei Baciu, Președintele CNAS despre „plata informală” la plic dată medicilor

„Îmi doresc tare mult să conştientizăm foarte tare, cât se poate de real, faptul că în momentul de faţă, în România, nu mai ai nicio nevoie să apelezi la plăţi informale. Există, pentru chestia asta, toleranţă zero.

Trebuie să depăşim şi capitolul ăsta din viaţa noastră, trebuie să păşim în viitor, nu se mai întâmplă nicăieri şi vă spun în calitate de medic, am lucrat în străinătate ani, am văzut multe spitale din multe ţări central, vest-europene, nord-americane.

„plata informală”
Președintele CNAS, despre „plata informală”

Te-ar mai putea interesa și: Lista analizelor gratuite pentru persoanele de peste 40 de ani. Președintele CNAS: „Îţi poate salva viaţa, şi totuşi, nu costă nimic”

Chestia asta nu se mai practică decât în ţări din fostul bloc sovietic. Trebuie să depăşim mentalitatea asta sovietică, pe bune, chiar nu mai e cazul de aşa ceva”, a fost declarația lui Andrei Baciu, marţi, comunicată în cadrul TVR Info.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a mai anunţat că are în vedere creerea și implementarea unui program care să se adreseze atât pacienţilor, cât și şi medicilor acestora, un program care să furnizeze în timp real, prin intermediul unei aplicaţii care să poată fi accesată şi de pe telefonul mobil, informaţii legate de locul în care anumite investigaţii medicale de specialitate pot fi făcute.

Andrei Baciu a adăugat că un astfel de program ar putea fi implementat în decurs de câteva luni, explicând că nu este dificilă o centralizare la nivelul CNAS, însă durează mai mult până ce acest lucru să ajungă la nivelul publicului prin intermediul unui program informatic.

Citește mai multe știri: Pericol fără precedent în spitalele şi farmaciile din România! NU mai sunt bani la CNAS, iar fără 3 miliarde de euro, românii ar putea fi văduviți de serviciile medicale