- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Președintele Klaus Iohannis asigură fermierii: „Culoarele solidarității nu afectează agricultura din România”

01 Feb, 12:15 • Fundeanu Madalina
Precizările președintelui Klaus Iohannis în contextul protestelor fermierilor care se extind în Europa. Șeful statului asigură fermierii cu privire la culoarele solidarității care nu afectează agricultura din România.
Președintele Klaus Iohannis asigură fermierii: „Culoarele solidarității nu afectează agricultura din România”

Președintele României, Klaus Iohannis, asigură, de la Bruxelles, fermierii cu privire la culoarele solidarității care nu afectează agricultura din România, conform știripesurse.ro.

Precizările președintelui Klaus Iohannis în contextul protestelor fermierilor în Europa

„Am găsit câteva chestiuni, care pot fi rezolvate. Aceste chestiuni au fost discutate pur informal aseară. Azi, în Consiliu, o să primim informații. Nu cred că o să luăm o decizie.

Fermierii români au în esență aceleași probleme cu fermierii din Franța, ș. a. Nu e nimic nou, însă de când a fost decis acest lucru au fost date derogări iar fermierii simt acest lucru.

Culoarele solidarității nu afectează agricultura din România. Nu a fost afectată piața românească de produsele care doar tranzitează România. E o problemă rezolvată”, a spus Klaus Iohannis.

Precizările președintelui apar în contextul în care protestele agricultorilor se extind în Europa.

Te-ar putea interesa și: Klaus Iohannis, reacție la varianta rotativei la Cotroceni: „Nu cred că poziția de președinte se ia la masa verde”

fermieri
fermieri

Aceștia sunt furioși și au aprins focuri în fața Parlamentului European, după ce ieri au intrat cu tractoarele în Bruxelles. Furia agricultorilor europeni nu s-a potolit, în ciuda concesiilor făcute de Bruxelles, mai ales în Franța, unde blochează de mai multe zile autostrăzile din jurul Parisului. Acolo, tensiunea a crescut după ce poliția a făcut arestări.

„Orice s-ar întâmpla, suntem hotărâți să mergem până la capăt”, a spus fermierul Jean-Baptiste Bongard, în timp ce numeroși fermieri s-au înghesuit în jurul unor mici incendii pe o autostradă din Jossigny, lângă Paris, blocată de tractoare, conform libertatea.ro.

„Dacă mișcarea trebuie să dureze o lună, atunci va dura o lună”, a completat acesta.

Care este motivul protestelor

Agricultorii susțin că nu sunt plătiți suficient, sunt sufocați de reglementările excesive privind protecția mediului și se confruntă cu concurența neloială din partea importurilor ieftine.

„Fermierii sunt disperați, foarte disperați. Vrem respect din partea guvernului nostru, a guvernului european. Singura modalitate de a arăta acest respect este să facem o politică în măsură să fie prietenoasă cu fermierii, prietenoasă cu alimentele. Avem nevoie de un preț corect”, a declarat Mark Wulfrancke pentru Reuters, citat de Libertatea.

În Franța, protestele au crescut în intensitate luni, în așteptarea summitul UE unde agricultorii speră că acțiunile lor vor atrage atenția politicienilor care acum sunt mai atenți pe ajutorul pentru Ucraina și bugetul UE.

Vezi și: Centura Craiova Sud: Constructorul Rizzani a reluat lucrările pe șantier. Proiectul a ajuns la doar 54% execuție după mai bine de un an și jumătate