- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Președintele portughez ajunge azi în România. Marcelo Rebelo de Sousa va avea un program special în țara noastră

20 Dec, 08:36 • Bumbeneci Diana
Președintele portughez sosește astăzi în România. Marcelo Rebelo de Sousa va vizita Batalionul 1 Instrucție „Olt” din Caracal.
Președintele portughez ajunge azi în România. Marcelo Rebelo de Sousa va avea un program special în țara noastră

Președintele Klaus Iohannis îl primește, în cursul zilei de azi, pe omologul din Republica Portugheză, Marcelo Rebelo de Sousa. Cei doi oficiali se întâlnesc cu ocazia vizitei pe care portughezul o efectuează în România, la Batalionul 1 Instrucție „Olt” din Caracal, a informat Administrația Prezidențială.

Marcelo Rebelo de Sousa se va întâlni astăzi cu Klaus Iohannis

Conform programului oficial, vizita președintelui Portugaliei are loc în contextul unui dialog bilateral intens, la nivel înalt, dar și de lucru, și al unei coordonări strânse în cadrul Uniunii Europene și NATO. Domeniul apărării este unul dintre domeniile cheie ale cooperării bilaterale, Portugalia participând la forța multinațională NATO din România pentru consolidarea apărării aliate pe Flancul Estic, având un contingent de forțe terestre staționat la Caracal.

Ai mai putea citi și: Pensiile speciale pentru lucrătorii securității condamnați definitiv de instanțe ar putea fi eliminate

Marcelo Rebelo de Sousa
Marcelo Rebelo de Sousa

Administrația Prezidențială a mai transmis astăzi că agenda discuțiilor celor doi șefi de stat va conține aspecte legate de intensificarea cooperării româno-portugheze în domeniul apărării, dar și economic, comercial, al agendei digitale, al surselor de energie regenerabilă, al sănătății și educației.

„Va fi salutată contribuția comunității românești la dezvoltarea societății portugheze”, indică sursa citată.

Mai mult, se vor dezbate și câteva subiecte legate de războiul din Ucraina, cei doi oficiali punând accent pe intensificarea asistenței umanitare acordate țării vecine în contextul venirii iernii, inclusiv refugiaților ucraineni, precum și pe sprijinul în facilitarea exporturilor de cereale. Se va discuta și despre continuarea sprijinului activ pentru Republica Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări, generate de situația de securitate de la frontierele sale și de criza energetică căreia trebuie să îi facă față.

Ai mai putea citi și: Este oficial! Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat pe anul 2023. Ce bani vor fi alocați pensiilor, salariilor și șomajului

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult