- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți, 11 martie. Cât vor plăti șoferii astăzi pentru benzină și motorină

11 Mar, 10:19 • Fundeanu Madalina
Prețuri carburanți astăzi, 11 martie 2024. România se află pe locul 4 în UE în topul țărilor cu cele mai mici prețuri ale benzinei și motorinei.
Preț carburanți, 11 martie. Cât vor plăti șoferii astăzi pentru benzină și motorină

La momentul actual, România se află pe locul patru în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cel mai mic preț al carburanților, după Bulgaria, Cipru și Malta, conform Antena 3 CNN.

Preț carburanți astăzi, 11 martie 2024

Cea mai ieftină benzină standard costă luni 7,08 lei, atât cât era şi sâmbătă, şi se găseşte la o staţie Petrom din București, din str. Dr. Herescu Petre nr. 2A, sector 5. Pragul de 7 lei pe litru de benzină nu a mai fost depășit din toamna anului trecut.

La restul stațiilor din Capitală, benzina standard se găsește la prețuri între 7,09 şi 7,27 lei, preţuri în scădere uşoară faţă de săptămâna trecută. În ceea ce privește benzina premium, prețurile variază de la 7,59 lei la 7,91 lei, preţuri în stagnare faţă de de săptămâna trecută.

Prețul minim pentru motorină standard, în București, este, luni, de 7,44 lei litrul, faţă de 7,46 lei litrul, comparativ cu joia trecută, şi se găseşte la o staţie Socar din București, din str. Vasile Lascăr nr. 141A, potrivit peco-online.ro.

Preţul maxim ajunge la 7,65 lei litrul, în stagnare. Prețul pentru motorină premium este între 7,82 lei litrul şi 8,15 lei, de asemenea, în stagnare faţă de zilele trecute.

În 2023, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

Citește și: Subvenție la inputuri pentru fermierii din România. Planul stabilit de ministrul Agriculturii 

carburanți
carburanți

Şoferii ajung să scoată tot mai mulți bani din buzunare pentru a plăti carburanții

În comparație cu luna precedentă, preţul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 5,1%. Acest lucru înseamnă că un plin de 50 de litri costă cu 17,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În ceea ce privește motorina, preţul mediu al unui litru a crescut cu 3,4%, ceea ce înseamnă că un plin de 50 de litri costă astăzi cu 12,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

Prima scumpire notabilă a avut loc chiar în prima zi a anului, atunci când acciza a fost actualizată cu rata inflaţiei. De atunci, preţul a crescut.

De la 1 iulie, va urma o altă creștere a prețului carburanților, tot pe baza actualizării accizei. Astfel, benzina se va scumpi cu 43 de bani pe litru, în timp ce motorina se va scumpi cu 39 de bani pe litru.

Ținând cont de preţurile actuale, chiar dacă până la 1 iulie nu va exista niciun fel de scumpire, ceea ce este puţin probabil, litrul de benzină ar depăşi 7,6 lei/ litru, iar cel de motorină ar ajunge la pragul de 8 lei/litru.

Taxele şi accizele ocupă o parte importantă în structura preţului carburanţilor, de aproximativ 40%.

Vezi și: Grevă de proporții la Lufthansa. Aproape 100.000 de pasageri vor fi afectați