- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți 16 octombrie. Motorina premium se apropie de 8 lei. Care sunt prețurile stabilite astăzi la pompă

16 Oct, 10:49 • Bumbeneci Diana
Veste bună pentru şoferii la început de săptămână. Preţul benzinei şi al motorinei scade.
Preț carburanți 16 octombrie. Motorina premium se apropie de 8 lei. Care sunt prețurile stabilite astăzi la pompă

Prețul carburanților aduce vești bune pentru șoferi. În prima zi a săptămânii,  benzina standard, cea mai ieftină costă luni 6,91 lei şi se găseşte la mai multe staţii Petrom şi Lukoil din Bucureşti. Cea mai ieftină motorină standard costă luni 7,58 lei şi se găseşte la o staţie Petrom din Bucureşti, strada Dr. Herescu Petre, nr. 2A, sector 5.

Preț carburanți 16 octombrie

La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,92 lei și 7,06 lei. Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,37 lei la 7,71 lei.

Te mai poate interesa și: O renumită fabrică din România va fi închisă în 2024, iar românii vor fi concediați! Un brand cunoscut va fi istorie

Carburanți
Carburanți

La celelalte stații, motorina standard se găsește la prețuri între 7,59 lei și 7,70 lei. Motorina premium costă 7,94 lei litrul. Cea mai scumpă motorină superioară ajunge la 8,23 lei litrul în prima zi a săptămânii.

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților vânduți la stațiile de alimentare au o evoluție destul de asemănătoare cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Vezi și: Salariul din România plătit cu 1700 de euro pe lună, tichete de masă, asigurare medicală, prime de Crăciun şi abonament la sala de sport

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult