- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți 19 aprilie. Benzina și motorina, mai scumpe înainte de weekend

19 Apr, 10:11 • Bumbeneci Diana
Benzina și motorina rămân la prețuri ridicate în weekend. Au fost afișate prețurile carburanților în țară.
Preț carburanți 19 aprilie. Benzina și motorina, mai scumpe înainte de weekend

Prețul carburanților în România, astăzi, 19 aprilie 2024: Benzina se scumpeşte și înainte de weekend, iar motorina rămâne la un preț la fel de mare ca ieri.

Cea mai ieftină benzină standard costă vineri 7,35 lei litrul, faţă de 7,31 lei litrul cât era miercuri, şi se găseşte la mai multe staţii Petrom şi Lukoil din Bucureşti.

La restul stațiilor din Bucureşti, benzina standard se găsește la prețuri între 7,36 şi 7,51 lei, de asemenea, în creştere.

Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,86 lei la 8,16 lei, costuri în creştere.

Prețul minim pentru motorină standard, în București, stagnează de miercuri la 7,51 lei litrul faţă şi se găseşte la mai multe staţii Lukoil şi Socar.

Preţul maxim ajunge la 7,63 lei litrul, în stagnare.

Prețul pentru motorină premium este între 7,87 lei litrul şi 8,14 lei, de asemenea în creştere faţă de zilele precedente.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

Vezi și: Mugur Isărescu a prescris iar cura cu ceai de tei! Guvernatorul BNR dă detalii despre inflația din România

carburanți
carburanți

De ce scad sau cresc prețurile carburanților

Prețurile carburanților la stațiile de alimentare sunt strâns legate de cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină, însă acestea se ajustează cu o ușoară întârziere față de fluctuațiile pieței. Acest lucru a fost constatat de către Consiliul Concurenței în urma unui studiu dedicat analizei modului în care schimbările în cotațiile internaționale se reflectă în prețurile la pompă.

Cotația Platts reprezintă un punct de referință global pentru prețurile benzinei și motorinei, reflectând dinamica cererii, ofertei și tranzacțiilor realizate între comercianții de combustibili la nivelul pieței en-gros. Deși aceste cotații nu sunt publice, ele urmează în general aceeași tendință pe termen lung cu prețul barilului de petrol.

Astfel, atunci când cotațiile Platts pentru benzină și motorină cresc, prețurile la pompă din România urmează această tendință crescătoare, iar când cotațiile scad, prețurile la stațiile de alimentare se ajustează în consecință.

De obicei, ajustările de prețuri la pompă se realizează într-un interval de aproximativ o săptămână, atât în cazul creșterii, cât și al scăderii cotațiilor internaționale Platts.

Ai putea citi: Reducerea vârstei de pensionare cu 20 de ani. CNPP anunță care va fi stagiul minim necesar pentru pensionare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult