- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți, 27 martie. O nouă lovitură pentru șoferii din România!

27 Mar, 09:43 • Fundeanu Madalina
Prețuri carburanți miercuri, 27 martie 2024. Benzina s-a scumpit din nou!
Preț carburanți, 27 martie. O nouă lovitură pentru șoferii din România!

Iată care sunt prețurile carburanților în România astăzi, 27 martie 2024! Benzina se scumpeşte uşor, iar preţul minim al motorinei stagnează de mai multe zile, conform Antena 3 CNN.

Cât costă carburanții astăzi, 27 martie

Cea mai ieftină benzină standard costă miercuri 7,08 lei litrul, faţă de 7,06 cât era marţi, şi se găseşte la o staţie Petrom din Bucureşti, str. Dr. Herescu Petre nr. 2A, sector 5.

La restul stațiilor din Capitală, benzina standard se găsește la prețuri între 7,09 şi 7,24 lei. Cât despre benzina premium, prețurile variază de la 7,59 lei la 7,89 lei.

Prețul minim pentru motorină standard, în București, este miercuri de 7,38 lei litrul, în stagnare de mai multe zile, și se găsește la o stație Socar din București, Str. Vasile Lascăr, nr. 141A.

Preţul maxim ajunge la 7,51 lei litrul, în scădere faţă de zilele trecute. Prețul pentru motorină premium este între 7,76 lei litrul şi 8,02 lei, în scădere uşoară faţă de zilele precedente.

În 2023, preţul unui litru de benzină standard a trecut de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

Ai mai putea citi azi: Pensionarii care nu vor primi niciun leu în plus după recalcularea pensiilor. „Capcana” din lege care afectează 1,5 milioane de români

carburanți
carburanți

De ce cresc sau scad prețurile carburanților

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, după cum a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu ce reanalizează felul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața carburanților și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Vezi mai multe știri: Caz șocant: firmele vopsesc carnea de pui pentru a o face să pară mai bună! ANPC: „Este un pericol pentru sănătatea noastră”