- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți 29 martie. Motorina se ieftinește înainte de weekend. Ce se întâmplă azi cu benzina

29 Mar, 10:26 • Bumbeneci Diana
Preț carburanți 29 martie. Sunt vești bune pentru șoferii care alimentează cu motorină sau benzină.
Preț carburanți 29 martie. Motorina se ieftinește înainte de weekend. Ce se întâmplă azi cu benzina

Preț carburanți 29 martie. Motorina devine mai accesibilă înainte de weekend, în timp ce benzina rămâne la același nivel de preț.

Preț carburanți 29 martie

Cea mai convenabilă benzină standard este disponibilă vineri la un preț de 7,08 lei pe litru, aceeași valoare ca și joi, și poate fi achiziționată de la o stație Petrom din București, situată pe strada Dr. Herescu Petre nr. 2A, sector 5.

În celelalte stații din Capitală, prețurile pentru benzină standard variază între 7,09 și 7,24 lei. În ceea ce privește benzina premium, prețurile rămân între 7,59 lei și 7,89 lei, la fel ca și în zilele anterioare, conform peco-online.

Pentru motorina standard, prețul minim în București este de 7,35 lei pe litru vineri, în scădere față de 7,38 lei de joi, și se găsește la o stație Socar din București, pe strada Vasile Lascăr, nr. 141A.

Prețul maxim pentru motorină atinge 7,51 lei pe litru, fără modificări față de zilele precedente. În ceea ce privește motorina premium, prețurile variază între 7,73 lei și 8,01 lei, într-o ușoară scădere față de zilele anterioare.

Anul trecut, prețul unui litru de benzină standard a depășit 8 lei, în timp ce motorina standard a ajuns la peste 9 lei pe litru.

Stație de carburanți
Stație de carburanți

De ce fluctuează prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților la stațiile de alimentare urmează tendințele cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, însă cu un decalaj de câteva zile, conform constatărilor Consiliului Concurenței.

Cotația Platts reprezintă un preț de referință internațional pentru piața benzinei și motorinei, reflectând cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Aceste cotații nu sunt publice și, pe termen lung, urmează aceeași tendință cu prețurile barilului de petrol.

Astfel, atunci când cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină cresc, prețurile la pompele din România urmează această creștere, iar când cotațiile scad, prețurile la pompe scad și ele.

Ajustările prețurilor la pompe sunt în mare parte realizate într-un interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Ai mai putea citi: Deschiderea sezonului de dividende: Hidroelectrica repartizează întregul său profit istoric din 2023 acționarilor

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult