- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți 8 decembrie. A treia ieftinire a motorinei standard în această săptămână!

08 Dec, 10:02 • Fundeanu Madalina
Prețurile carburanților de astăzi, 8 decembrie 2023. O nouă ieftinire pentru motorina standard!
Preț carburanți 8 decembrie. A treia ieftinire a motorinei standard în această săptămână!

Petrom, liderul pieței carburanților, a ieftinit din nou motorina standard, vineri 8 decembrie, cu încă 5 bani pe litru, potrivit Monitorul Prețurilor, notează Economedia. O reducere asemănătoare de preț a fost aplicată joi și marți după-amiază. Prețul benzinei standard a rămas, însă, neschimbat.

Carburanți, 8 decembrie 2023

Stația Petrom Vitan are vineri, 8 decembrie, următoarele prețuri:

  • 6,56 lei pentru un litru de benzină standard
  • 7,07 lei pe litru în cazul motorinei standard.

Potrivit peco-online, prețul benzinei standard la stațiile din Capitală este cuprins acum între 6,50 lei și 6,57 lei pe litru, iar cel al motorinei standard, între 7,05 lei și 7,13 lei.

De la 1 noiembrie, zi în care motorina s-a ieftinit cu 7 bani pe litru și a scăzut sub 7,5 lei la multe stații, prețul benzinei a scăzut cu 32 de bani, iar al motorinei cu 49 de bani, fără a lua în calcul și promoțiile aplicate de Petrom la final de săptămână.

Aceeași sursă mai arată că în comparație cu luna trecuta, prețul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 4,2%, ceea ce înseamnă ca un plin (50 de litri) costă astăzi cu 14,5 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru s-a diminuat cu 4,4%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 16,5 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.

Citește și: Românii cheltuie anual 5 mld. euro pe produse electro-IT. Aparatele de ajutor în bucătărie sunt pe plus, dar bunurile IT scad puternic

carburanți
carburanți

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă, conform Antena 3 CNN.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Vezi și: eMAG a lansat cel mai mare centru logistic pentru e-comerț în străinătate! Una dintre cele mai influente femei preia conducerea